Friday 21 October 2022

TLR - verze 2

Na Úvod chci zdůraznit, že už nejsem ani následovníkem ani protivníkem TLR a jde mi jen o to objektivně posoudit co kdo říká a nakolik tyto tvrzení mají pravdivý základ. Desinformační kampaň, která opět potvrdila, že je lživá, mě však znovu utvrdila v tom, že učení TLR má váhu, smysl a něco dobrého na něm rozhodně je!


Zde je video, které budu zpracovávat - ale pozor - kliknutím na odkaz finančně přispíváte na podvratnou nekřesťanskou činnost - jsou tam dvě reklamy.
https://www.youtube.com/watch?v=0kCJ5x1E52k

O mapě TLR

První lež či klam, který se nám autor videa snaží předložit v 1:21 je pohled na poslední reformaci TLR jako na organizaci, která masicně roste na základě mapy uživatelů, kteří se jakýmkoliv způsobem registrovali na mapě TLR - https://map.thelastreformation.com/ . Mapa TLR, ale nereprezentuje jen oficiální pracovníky TLR, protože registrovat se tam může úplně kdokoli, včetně fanoušků, kteří ještě neabsolvovali školu průkopníků ani kick-start - (tzv. "nakopnutí" ve smyslu zaučení přímo na ulici) - nebo seminář v rámci kick-startu. Tedy většina těch značek jsou lidé, kteří se nehlásí závazně, respektive tuto závaznost byste museli procházet u každé jednotlivé značky.

O aktivitě "poslední reformace" v ČR

Třeba u české republiky je jen minimum členů, kteří prošli třítýdnenním školením na škole TLR - já napočítal asi jen dva manželské páry - jeden z brna a druhý myslím z Prahy. Ti ostatní se hlásí ke všemu možnému, k apoštolské církvi, k Jesus for you nebo jsou pod Hnutím víry atd. Takže nevíme s jakou vážností následují učení poslední reformace TLR. Podle čeho vlastně ověřit důvěryhodnost či kredibilitu uživatelů registrovaných na mapě? Já se dívám na dvě věci: 1) jestli dokončili školu pionýrů, která má 24 dílů. Pokud člověk nedokončil, tak to jasně ukazuje na to, že dotyčný neměl zájem. Počet lidí na mapě se totiž dlouhodobě nemění, takže času na to měli dost. 2) Jestli byli na kick-startu nebo byli kickstartováni 3) jestli byli na třítydenním školení. Rozhodující pro mě ale je jen bod 1) protože ne každý si mohl dovolit splnit bod 2 či 3.

Také vidíte, že jen málokdo si troufl na mapě zveřejnit svou fotku, což svědčí o tom, že z registrovaných na mapě TLR jsou stále členy svých církví - takže není pravda co se v církvích šíří za řeči, že TLR převádí nebo přebírá lidi jiným církvím. Vím ale o jednom případu z Hnutí víry, kdy sbor vyhodil svého člena kvůli tomu, že kázal na ulici a odmítl se podřídit autoritě sboru, takže iniciativa k vyhození přišla v tomto případě z církve. Netřeba jmenovat. Jelikož jsem se snažil ve svém okolí sehnat nějaké lidi, se kterými bych mohl spolupracovat na ulici a nepovedlo se mi to, tak jen konstatuji, že u nás je TLR téměř mrtvé. Pár lidí je aktivních v Praze a v Brně a ostatní se asi řadí k Jesus for you. Ale třeba Ostrava je "mrtvá". Jižní Čechy jsou mrtvé.

Začátek analýzy


1:45 Takže to co se tu vlastně řeší je, že autor videa se neztotožňuje s učením Torbena Sondergaarda, že člověk, který právě vyznal Ježíše Krista, dal mu svůj život a byl pokřtěn (čili je znovuzrozený) může mít démona.

Odkud se vlastně berou tihle nepřátelé?
Hned na začátek bych uvedl jak to vlastně celé je. Pravda je taková, že Torben byl původně v Luteránské církvi, kde chtěl poznat Boha, ale žil stále hříšným životem a Boha nemohl poznat a najít. Poté co se mu Bůh dal opravdově poznat, se obrátil a odešel z této církve a od té doby vedl činnost, která se s učením Luteránské církve neztotožňuje, ale ztotožňuje se s učením bible o vyhánění démonů. Takže Torben, věrně následoval to co je v bibli a dělal to. Ovocem jeho věrnosti bylo a je to, že lidé se obraceli, přicházeli k Bohu, poznávali Boha a byli osvobozování i uzdravování z nemocí. Torben později založil svou internetovou školu či vyučování a tam se začal opírat o tyto konzervativní církve a postoje, které nevěří v to, že znovuzrozený křesťan stále může mít démona. A jelikož Dánské Luteránské církvi, ze kterého Torben pochází pochopitelně toto učení je trnem oku získal si mnoho nepřátel z této oblasti, což se nakonec projevilo i skandální medializací jeho činnosti, respektive začali ho pomlouvat, že vyučuje něco co nevyučuje a že dělá něco co nedělá. Hnutí TLR se zkrátka distancuje od toho co dělají a vyučují jejich fanoušci, protože svoje vyučování mají veřejně dostupné na internetu a každý si může sám poslechnout co učí. To se ale samozřejmě do televize a do medií nedostalo. Takže jsme u tohoto klíčového problému, že někteří křesťané - a to zejména letniční věří tomu, že i znovuzrozený křesťan může mít démona a je třeba ho od tohoto démona vysvobodit. O tom, že toto vysvobození fakticky funguje, není třeba diskutovat, to je hotová věc, protože to máme vlastní zkušenosti s těmito věcmi. Zdá se tedy, že autor videa je konzervativní křesťan, kteří prostě a jednoduše odmítá učení letničního směru, zejména tu část o uzdravování a vymítání démonů.

Je to zvláštní, protože na kickstartech, které pořádá TLR, se tyto uzdravení dějí a jsou očití svědci a mnoho videjí, kde tito uzdravení svědčí. A najednou přichází tento člověk a jiní, kteří tvrdí, že to není pravda. Prostě je nějaká svědectví a osobní výpovědi o uzdravení vůbec nezajímají. Shodí to ze stolu a vyberou si jen něco co se jim hodí. Pracují stejně jako média, která jsou plná lži a pracují pro zájmy tohoto světa, pro Satana. V oblasti medií lidi nezajímá pravda, chtějí slyšet senzace a tak pravdu překrucují tak, aby získali co nejvíce diváků a čtenářů. To přece všichni dobře známe!

Takže autor videa v čase 2:08 tvrdí, že Torben mluví nebiblické "bláboly", zejména když vymítá démony. Na to mohu říct, že o tomto nevím, protože co jsem viděl videa o tom jak Torben vymítal démony, tak rozhodně nemluvil v jazycích, ale srozumitelně přikazoval démonu v angličtině, aby odešel. Toto chování je biblické.

Dále v 2:30 tvrdí, že Torben není oficiálně v kruhů lidí z Bethelu a Nové apoštolské reformace, ale prý učí stejné věci a že dokonce dříve pracoval s Todem Betleym (z Bethelu, to je člověk, který je znám pro své sexuální skandály a pervezi, což se v době kdy pracoval v církvi na vedoucí pozici nikdo nemohl vědět). Já osobně nevím s kým Torben pracoval a takovéto očerňování mi příjde nepodložené. Torben je z Dánska, takže nějak mi nedává smysl, jak by Torben mohl znát všechny lidi, se kterými spolupracuje. V USA teď působí čerstvě myslím jeden rok.

Dále 3:00 autor videa zase mluví o tom, že Torbenovi falešné učení byly odhaleny. Ale jak já to vidím je to prostě jen člověk z jiného křesťanského směru, takže je vcelku pochopitelné, že když je přesvědčen o té své pravdě, bude používat tyto výrazy.

3:30 Torben prý povzbuzuje lidi, aby svou církev opustili minimálně na dva měsíce, aby se mohli zaměřit na jeho učení a že pokud to udělají, změní jim to život.

3:48 Torben říká, že lidé mají zakládat domovské církve a jednat tak jako první církev. K tomu jsem se už vyjadřoval v předchozím dílu, kde jsem hodnotil pozitiva a negativa TLR.

Torbenův oblíbený verš, kterým odůvodňuje toto tvrzení:

Skutky apoštolské 2:46-47  Každý den také zůstávali jednomyslně v chrámu a po domech lámali chléb a přijímali pokrm s radostí a prostotou srdce chválili Boha a měli milost u všeho lidu. A Pán denně přidával církvi ty, kteří byli spaseni.

Je paradox, že autor videa používá stejný verš s tvrzením, že to bible neříká. Autor videa totiž ignoruje zbytek bible:

"Anebo nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha Svatého ve vás, kterého máte od Boha, a nejste sami svoji?" List první Korintským kapitola 6, verš 19.


S tímto biblickým tvrzením je tedy logické, že nepotřebujeme chrám ani budovy, k tomu abychom uctívali Boha v budovách, protože máme Ducha Svatého v sobě.

Samozřejmě, že Skutky apoštolské mluví o tom, že se církev scházela také v chrámu:
"Petr a Jan potom vstupovali v hodinu modlitby (to jest o deváté) do chrámu." Skutky apoštolské 3:1 

Ale jak dlouho toto trvalo? Církev byla velmi brzo pronásledovaná a nemohla se veřejně scházet, takže bylo logické, že se scházela tajně po domech.

Zde je první zmínka o tom, jak byl Petr uvězněn, takže nemohl kázat ve chrámu, ale pak byl zázračně vysvobozen a pokračoval v kázání v chrámu:

Citace z bible:
Ale Pánův anděl v noci otevřel dveře vězení, vyvedl je ven a řekl: "Jděte, postavte se v chrámu a mluvte lidu všechna slova tohoto života." Když to tedy uslyšeli, vešli za úsvitu do chrámu a učili. Když pak přišel nejvyšší kněz i ti, kdo byli s ním, svolali veleradu (to jest celé staršovstvo synů Izraele) a poslali do vězení, aby je přivedli Když ale služebníci přišli, nenašli je ve vězení.  Vrátili se tedy a oznámili "Vězení jsme sice našli bezpečně zavřené, také strážné stojící venku přede dveřmi, ale když jsme otevřeli, nikoho jsme uvnitř nenašli." A když ta slova nejvyšší kněz s velitelem chrámové stráže a vrchními kněžími uslyšel, byli bezradní nad tím, co se to mohlo stát Tehdy někdo přišel a oznámil jim: "Hle, muži, které jste vsadili do vězení, stojí v chrámu a učí lid!" konec citace. Skutky apoštolské, pátá kapitola, verše 19 až 25.

Co to tedy znamená? Znamená to, že se církev nescházela po domech? Ale jistě že scházela. Církev přece začíná už tam, kde začíná každá rodina, která přijala Ježíše jako svého Pána a Spasitele. A když se tedy scházejí k jídlu, tak se scházejí. To nic nemění na tom, že dneska už nepotřebujeme chrámy a kostely - (přidána poznámka redaktora dne dvacátého devátého dvanáctý 2021. Ale potřebujeme autority, které nás vyučí alespoň základům biblického učení, potřebujeme se seskupovat, abychom mohli sloužit společně a také se navzájem povzbuzovat a usměrňovat. Málokterá rodina by mohla toto zvládnout sama, zvlášť pokud má málo členů a nemá děti. Dva jsou málo) konec poznámky.

Ale přečtěme si ještě tento verš o kázání v chrámu:

Citace z bible: "A když se těch sedm dní už mělo vyplnit, spatřili ho v chrámu Židé z Asie. Ti vzbouřili všechen lid a vrhli se na ně s křikem: "Izraelité, pomozte! Toto je ten člověk, který všechny všude učí proti tomuto lidu, Zákonu i místu a k tomu ještě přivedl do chrámu Řeky a poskvrnil toto svaté místo! (Předtím s ním totiž ve městě viděli Trofima z Efezu a domnívali se, že ho Pavel přivedl do chrámu. Tak se rozbouřilo celé město. Lidé se seběhli, chopili se Pavla a táhli ho ven z chrámu. A dveře byly ihned zavřeny." konec citace. Skutky apoštolské, kapitola 21, verše 27 až 30.

Co tedy čteme, že kázání v chrámu bylo neobyčejně riskantní a nebylo to místo, kde by se církev scházela k běžnému setkání, ale spíše místo plné židů, kteří potřebovali slyšet evangelium. Bylo to místo odpůrců a neobrácených lidí, kteří neznali Ježíše Krista jako svého pomazaného krále a zachránce. To tedy není to místo, kde by se církev měla scházet v pokoji, k vyučování a vzájemnému budování, bylo to pole evangelizační, terén kontaktu s nevěřícími lidmi. Co zde tedy vidíme je činnost, kterou církev nedělá, církve západního světa většinou nepořádají evangelizace tohoto typu, kde by kazatelé čelili takovým výzvám a nebezpečím jako čteme zde. Čili kontext, je úplně jiný. Čteme zde o církvi, která měla odvahu kázat přes nebezpečí a pronásledování. Místo toho autor vlastně prosazuje bezpečný vzor: stavění kostelů a chrámů do kterých se církev může bezpečně zavřít a nevycházet ven - tyhle soběstředné aktivity v době první církve neexistovaly a nikdo z předních evangelistů té doby to nedělal. Proto je Torben proti tomuto nebiblickému učení, které - (zdá se) - zastává autor videa.

Další zmínka v bibli: -

"Kristus však, jako nejvyšší kněz budoucího dobra, přišel skrze větší a dokonalejší stánek, neudělaný rukama, to jest ne rukama tohoto stvoření Když nám získal věčné vykoupení, vstoupil jednou provždy do nejsvětější svatyně, a to ne s krví kozlů a telat, ale se svou vlastní krví Vždyť jestliže krev býků a kozlů a popel z jalovice, skrápějící poskvrněné, posvěcuje k čistotě těla čím spíše krev Krista, který skrze věčného Ducha obětoval sám sebe neposkvrněného Bohu, očistí vaše svědomí od mrtvých skutků ke službě živému Bohu A proto je prostředníkem nové smlouvy, aby ti, kdo jsou povoláni, mohli přijmout zaslíbení věčného dědictví, neboť již nastala smrt k vykoupení z přestupků spáchaných za první smlouvy. K závěti se totiž musí připojit smrt toho, kdo ji ustanovil Platná je přece jen závěť těch, kdo zemřeli: dokud ten, kdo ji ustanovil, žije, nemá vůbec žádnou moc. Proto ani ta první smlouva nebyla uzavřena bez krve Když totiž Mojžíš všemu lidu přednesl všechna přikázání podle Zákona, vzal krev telat a kozlů s vodou, rudou vlnou a yzopem a pokropil jak samotnou knihu, tak i všechen li se slovy: "Toto je krev smlouvy, kterou vám Bůh přikázal. Podobně tou krví také pokropil stánek i všechny nádoby k bohoslužbě. A podle Zákona se téměř všechno očišťuje krví a bez prolití krve není odpuštění. Obrazy nebeských věcí tedy bylo potřeba očišťovat takto; samy nebeské věci však lepšími oběťmi, než jsou tyto. Zdůrazňuji: - Kristus přece nevstoupil do svatyně udělané rukama - konec důrazu ... (jež je zobrazením té pravé), ale do samotného nebe, aby se nyní objevil před Boží tváří za nás. Zdůrazňuji: -  Ne proto, aby obětoval sám sebe znovu a znovu, tak jako nejvyšší kněz každoročně vchází do nejsvětější svatyně s cizí krví. - konec důrazu." konec citace. Pavlův list Židům kapitola 9, verše 11 až 25. -

Poznámka dvacátého druhého října 2022: Pavel když říká, že Kristus vstoupil do svatyně, myslí tím, že bylo ukřižováno jeho tělo. Obětoval sám sebe, ne proto, aby to dělal znovu a znovu pořád dokola, jak by tomu muselo být například pokud by platil zákon karmy. Konec poznámky 2022.

Pokračuji...

Z toho textu je jasné, že Ježíš zemřel proto, aby už nebylo třeba nadále opakovat obětní rituály v chrámu, stánku či svatyni svatých... To že on je ta dokonalá oběť znamená, že již nepotřebujeme další oběti a tedy není třeba se scházet v chrámu, ale můžeme se scházet kdekoliv.

Začátek analýzy Torbenových videí

Důraz: -
PO PEČLIVÉM PROZKOUMÁNÍ ODKAZOVANÝCH ZDROJŮ JSEM DOŠEL K ZÁVĚRU, ŽE
AUTOR TOHO VIDEA VYTRHÁVÁ Z KONTEXTU A HODNĚ PŘEKRUCUJE CO TORBEN ŘEKL!  - konec důrazu.

Lekce 18 - Autor videa  překroutil význam toho co Torben řekl o 180°

Nyní je tam odkaz v čase 4:06 na video školy pionýrů lekce 18, kde Torben má údajně říkat: že dnešní církev je kompletní opak toho co by udělal Ježíš. 0:00 a 35 sekund.
Ve skutečnosti řekl toto:
0:00:35 že dnešní církev je, zdůrzňuji: téměř, konec zdůraznění, opak toho co by udělal Ježíš. Jinými slovy, autor videa nesledoval co řekl Torben, ale napsal co bylo v titulcích, které nebyly správně opsány! -

Lekce 17

Scházejí se jen po domovech a na ulicích (1:17 a 56 sekund)
Kázání o budovách ale začíná v čase 1:14 a 55 vteřin. Cituji: "Myslíme si, že k tomu, abychom postavili církev je, - důraz - , : nezbytné mít budovu. Ale není nutné mít budovu! - , konec důrazu. Podívejte se na první křesťany, že první křesťané opravdu neměli církevní budovu." konec citace. A to je pravda. Chrám totiž nepatřil křesťanům, ale židům, kteří nedovolovali křesťanům, aby se tam mohli svobodně scházet. Ano, v chrámu občas kázali apoštolové, ale bylo to pro ně do určité míry nepřátelské prostředí. Důraz: Autor videa, tedy vytrhl z kontextu o čem Torben mluvil - o tom, zda potřebujeme budovu nebo ne! . Konec důrazu. ... Citace: "Podívejte se na první křesťany! První opravdové kostely a opravdové církevní budovy přišly až později, během toho času." Konec citace. (ukazuje na štítek "Katolická církev" v období po 300 n.l.).
A nyní se podíváme co říkal o pár minut později:
1:17 a 16 sekund - Cituji: "Pavel, když přišel do synagogy, to nebylo jako když přijde do církve, bylo to místo kam přišel a radikálně kázal tak dlouho jak dlouho mohl kázat. Někdy ho chtěli ukamenovat, jindy ho chtěli vyslechnout, ale pár lidí ho následovalo a on je vzal do domu." Konec citace. -

Takže Torben říká, že synagogy byly často nepřátelským nebo lhostejným prostředím a Pavel tam nemohl zůstat, musel je odvést na bezpečné místo, kde je mohl vyučit a vyškolit. To je to co Torben doopravdy řekl.
1:17 a 40 sekund - Cituji: "Takže chrám nebyl to místo uctívání; chrám byl místem v Jeruzalémě a každé další město kam šli - a jiné země - to nebylo jakože by stavěli nový chrám. Ne, jen se setkávali doma a na ulicích. Chrám bylo místo kde byli lidé. To je jako dnes když se setkáváme na trhu - společně mluvíme o Ježíši, sdílíme evangelium a lidé byli spaseni, pak jdeme domů a jíme a máme společenství a večeři Páně, a pak zase jdeme ven a zase nový lidi jsou spaseni a zase je přivedeme domů a máme s nimi společenství - to bylo to co první církev dělala. První církev neměla místo jako máme dnes na shromážděních, aby se mohla scházet." Konec citace. -
-
Lekce 1. -
Zdůrazňuji: Vše vypadá stejně jako v Katolické církvi. Pastoři, říkají, že stavějí na Slově, ale neuvědomují si, že staví na všem co vybudovala katolická církev od roku 300 n.l.. (čas 0:38 a 34 sekund) - . Nutno však dodat, kontext o čem Torben mluvil v první lekci. Torben totiž mluvil o chybách, které zůstali v hlavně v těch konzervativních církvích až dodnes, ale ostatně ani ty letniční církve nejsou dokonalé a kopírují podobný vzor, že se církve zaměřují na stavění kostelů, budov a v nich se sdružují, místo aby byly orientovány externě.

Mimoto, nevím zda to zaznělo v tomto videu, ale spíš až později, Torben říká, že církev není vhodné místo pro nově obráceného člověka, což má absolutní pravdu - neboť nově příchozí člověk absolutně nerozumí tomu co se v církvi vyučuje a nemůže tomu rozumět, takže já říkám: každý nový potřebuje setkání na malých skupinkách prostor na otázky a odpovědi a vedení, které se mu dostane. Toto v mnoha církvích chybí.

Lekce 2
Většina toho co se dělá v církvi má souvislost s náboženstvím více než Ježíšovým vyučováním - 0:00 a 15 sekund.
K tomu bych ještě napsal něco ke kontextu co řekl dále: Cituji: "Dnes mnoho křesťanů neděli za nedělí se oblečou aby šli na svaté místo v církvi, aby dělali církevní aktivity - a vidíte to také v jiných náboženstvích, že lidé dělají podobné věci - že se oblečou a jdou na zvláštní místo, aby tam dělali zvláštní náboženské aktivity, ale s tím Ježíš nepřišel. Přišel, aby postavil nové tělo, tebe a mě. My dnes, kteří patříme Ježíši, my jsme chrám, jsme naplněni Duchem Svatým, jsme všichni kněží a jsme pomazáni (od něho). A chce abychom byli součástí toho každý den (čili ne jen v neděli)." Konec citace. -

Lekce 5 (Preach and Heal). -

Cituji: "Dneska téměř nejsou žádné církve, které učí pravdu když přijde řeč na uzdravování." - konec citace - 0:12 a 20 sekund
Co autor vynechal: 0:11 a 36 sekund - Cituji Torbena: Důraz: "Když mluvíme o uzdravování, dnes je mnoho knih o uzdravování v církvích. konec důrazu. Můžete najít mnoho knih. Některé knihy něco říkají a jiné, říkají něco úplně jiného. A bylo mnoho vyučování o uzdravování." konec Torbenovy citace. - Následně Torben mluví o tom, že je problém, že v listech se učí něco jiného než učil Ježíš - Cituji Torbena: "To je problém s teologií, něco si vezmeme odsud, něco odsud, něco odtamtud a skončíme u doktríny, která je tak daleko od našeho Pána Ježíše Krista a toho s čím přišel on a co nám nařídil dělat." konec citace. -

Lekce 7 - Torbenova představa o poslední církvi.
Citace: Zdůraznění: "V poslední církvi, stejně jako v té první bude každý uzdravovat nemocné a vyhánět démony." konec zdůraznění, konec citace v 0:18 a 18 sekund.

18:05 Toto bible opravdu neučí a není to možné, protože bible říká, že každý má své povolání. Otázka však je jestli to Torben nemyslel tak, že každý bude mít tu schopnost to dělat. V tomto bodě se Torben nedokázal oprostit od učení, které do něj zaselo Hnutí víry v době kdy byl v takovém prostředí. Ježíš naopak naznačil, že až přijde jako Syn člověka (Lukáš 18:8), bude těžké najít víru na zemi.

Lekce 1 - jasné vytržení z kontextu
4:41 - Je tak jasné, že v knize Skutků apoštolských každý, kdo přišel k víře, byl pokřtěn stejným způsobem. Každý nejdříve činil pokání a přijal Ducha Svatého. Každý. - 0:55 a 0 sekund.

Autor videa nyní kritizuje Torbena, "opravdu, kde v bibli se to píše?" Ale autor videa zcela vytrhl z kontextu to o čem Torben mluvil. Torben totiž mluvil o tom, že, cituji, "když dá deseti desetiletým dětem přečíst evangelia a knihu skutků a zeptá se jich kdy má být člověk pokřtěný? První neděli po tom co uvěřili, po nějakém měsíci kdy obdrží nějaké učení v církvi nebo po mnoho letech, kdy se cítí jako že jsou připraveni k tomu aby byli pokřtěni? A pokud ty děti si přečetli tu knihu tak mu řeknou, nic z toho - ale hned! Ten stejný den. Proč? Protože, důraz,: -  je to tak jasné - že deset desetiletých dětí dokáže vidět, že každý kdo přišel k víře ve Skutcích apoštolských byl pokřtěný ve stejný den." konec důrazu, konec citace.
 

Takže co Torben, řekl? Něco úplně jiného než tvrdí autor videa. To nebyl jeho názor, ale názor těch dětí, o kterých Torben mluvil - že děti to vidí a chápou po přečtení Knihy skutků. Torben, neřekl, že to bible říká, ale že by to řekli ty děti.

Lekce 10 - Tři v jednom: Pokání, křest a poslušná víra. -
4:55 Předpokládá se, že bychom měli mít všechny tři [pokání, křest ve vodě a v duchu], toto byla normální církev. - 0:10 a 25 sekund. -

Tohle jsem nenašel... Ale řekl toto:

0:08 a 18 sekund - "Chci říct, že minule jsem mluvil o pokání, že v pokání je to ten začátek, začíná vaše záchrana, obdržíte nové srdce. Ale to nestačí... důraz: nestačí jen pokání a víra v Ježíše, potřebujeme také poslouchat Ježíšovo slovo a být pokřtěni." konec důrazu, konec citace.

Zde bych jen doplnil, že písmo říká, že démoni také věří v Ježíše, proto víru je třeba nějakým způsobem deklarovat a biblický platná deklarace víry je právě křest, který je vyznáním víry před svědky - (první list Janův, čtvrtá kapitola, druhý až třetí verš.). Démoni totiž takové vyznání zcela jistě nechtějí. Takže ponoření do vody je nutné pro svědectví a důkaz toho, že jste opravdu Ježíšovi následovníci a nakonec pro vás samotné, jako záruka vašeho spasení pro vás samotné. Duch Svatý jako důkaz nestačí, protože apoštolové řekl, že máme rozlišovat duchy, zda jsou z Boha nebo ne. A my ty Duchy rozlišujeme právě Božím slovem a tím zda se tím slovem řídíme nebo ne.

8:42 Cituji bibli: "Protože křtem ve vodě pohřbíte svůj starý život." (konec citace - list Římanům, kapitola 6 a verše 3 až 4. Dále List Koloským, kapitola druhá, verš dvanáctý.). Cituji Torbena: "Ale to také nestačí. Potřebujete také být pokřtěni v Duchu Svatém, protože tím obdržíte co potřebujete, abyste mohli žít nový život, vedený Duchem. Musíme změnit způsob našeho spasení, protože spasení není jen není jen jedna věc." -
Později právě na toto učení bude reagovat autor videa, že Torben učí spasení ze skutků, ale Torben pouze učí to, že víra = poslušnost Bohu = věrnost Bohu - čili: - víra = věrnost. Pokud by člověk tvrdil, že se obrátil, ale nenásledoval by Ježíše a neodvrátil by se od hříchů a svého starého způsobu života, tak se nejedná o poslušnost bohu, ani o tu pravou víru, jak ji definuje bible, protože bible víru popisuje jako poslušnost Bohu: - (Abraham přece následoval Boha do země zaslíbené a poslechl jeho příkazu k prozkoumání celé země, což muselo trvat velmi dlouho). -

Devět minu a dvě vteřiny Cituji Torbena: "Víra je více věcí, které je třeba dát dohromady. Nemůžeme oddělit ty tři věci: pokání, křest ve vodě a křest v Duchu Svatém." konec citace. (Ukazoval na štítky na tabuli). Pokračuji v citaci: "To nestačí pouze věřit v Boha, nebo pouze věřit v Boha a Ježíše, máme Boha - " konec citace. Ukazuje na tabuli na jednotlivé nápisy. Pokračuji v citaci: "Otce, Syna a Ducha Svatého. A mezi těmi tři je jednota mezi těmi třemi - ve stejný okamžik jsou to tři osoby, Bůh Otec, Ježíš Kristus a Duch Svatý, takže je to jedno a zároveň tři. Chápete. A stejná věc je to s pokáním, křtem ve vodě a Duchem Svatým - jsou to tři různé věci, ale ve stejný čas. Nepředpokládá se od nás, že budeme mít jenom jednu věc z té trojice. Ne. Předpokládá se, že budeme mít vše v jeden den. Toto bylo normální v normální církvi, když Petr kázal na letnice - obdrželi všechno v ten samý den." (konec citace v čase desátá minuta a osmá vteřina).

Potom Torben vysvětluje, že Bůh poslal Ježíše, aby nás nejen zachránil z toho současného hříchu, ale také aby nás zachránil před hříchem, abychom už nehřešili, důraz: - aby vyřešil problém z hříchem jednou pro vždy: konec důrazu.

Čas 10 minut a 24 sekund - Cituji: - "Když mluvíme o spasení, podívejte se na to, jak jsem o tom mluvil v lekci 8, kde jsem ukázal jak sdílím evangelium," (gestikulací naráží na to, jak vysvětluje evangelium pomocí hrníčků s pitím) "že Bůh stvořil nebe a zemi, postavil tam člověka a byl tam strom života, ze kterého člověk měl navždy žít, ale hřích přišel do jejich životů a kvůli tomu, byli vyhozeni ze zahrady. Bůh na počátku Genesis řekl, že byli vyhnáni proto, aby nemohli pojíst ze stromu života, protože pokud by z toho stromu pojedli, žili by navždy." (Člověk by navždy zůstal v hříchu). Takže nyní máme padlý svět, kde padl člověk, kde člověk zhřešil. Ale Bůh je Svatý, on to nechce. Takže brzo na to po nějakém období Bůh začal zase znova s Noem a jeho rodinou a stvořil novou zemi a zničil každou jinou osobu, kromě Noeho, jeho rodiny a nějakých zvířat. Ale problém byl nejen v té zemi, problém byl uvnitř Noeho, uvnitř jeho rodiny. Takže když Noe vstoupil na zemi, tak Noe zase zhřešil a máme tu ten problém znova. Takže tentokrát to Bůh bude dělat jinak. Tentokrát začal s tím, že začal dělat nového člověka/muže, novou ženu. Začíná s tím, že tvoří něco nového uvnitř v nás před tím než stvoří nové nebe a novou zemi, kam umístí nového člověka. A to je to odkud přišel Ježíš. Přišel, aby nás zachránil z našich hříchů. Nepřišel nás jen zachránit v našich hříších, ale přišel, aby odstranil hřích od nás." (Abychom nehřešili) (dvanáctá minuta a dvacátá vteřina).


Lekce 3 - Smýšlení o hierarchii v církvi a čekání na vyvolení či pomazání
5:05 Když jsme zachráněni v církvi uvažujeme způsobem, který je odlišný od toho co říká Slovo. Čas: - osmá minuta a sedmá vteřina.


O čem ale Torben mluvil? O letničním způsobu zacházení s nově obrácenými lidmi, který pravděpodobně odpovídá Hnutí víry:
šestá minuta a dvacátá šestá sekunda - cituji: - "Nyní, když vidím lidi, že jsou spasení, co často děláme s novými lidmi je, že se za ně modlíme a pak oni činí pokání, jsou pokřtěni v Duchu Svatém a začnou mluvit v jazycích, vyjdeme ven a pokřtíme je a je ještě jedna věc, kterou ten den děláme: vezmeme je ven a necháme je modlit se za nemocné lidi, aby byli uzdraveni. Nemluvíme o tom daru, nemluvíme o všech těch věcech, jen jim ukážeme, že je už mají v Kristu. A Bůh skrze ně uzdravuje, Bůh skrze ně osvobozuje lidi od démonů: Protože to není o tom, že oni potřebují něco více, protože v tom okamžiku kdy byli právě pokřtěni v Duchu Svatém, když přijali moc od Boha, mají vše co potřebují. Takže s novými lidmi je to tak jednoduché. Takže my jen řekneme: 'Pojďte!' a oni to dělají od prvního dne." (Sedmá minuta a devatenáctá sekunda)

(Toto je nebiblický postup, který možná funguje u Hnutí víry, ale je nebiblický a je rozpoznávacím znakem pro zařazení takové skupiny mezi sekty. Špatně se dokazuje na základě Písma, ale vycházejme z toho co apoštol Pavel řekl v listu Židům v páté kapitole, ve verších 13 až 14, cituji: "Kdokoli totiž užívá mléko, není obeznámen se slovem spravedlnosti, neboť je nemluvně. Pro dospělé je však hutný pokrm, to jest pro ty, kdo mají díky zkušenosti smysly vycvičené k rozeznání dobrého a zlého." konec citace. To naznačuje, že člověk potřebuje nejdříve přijmout vyučování a růst do zralosti charakteru a teprve s tím jak roste učí se ovládat nově nabyté schopnosti, mezi které patří právě schopnost kázat evangelium, vyučovat - (viz verš 12) - a uzdravovat. Člověk by tyto věci neměl dělat, pokud není obeznámen s Božím slovem, jinak staví svůj dům na písku. Člověk přinejmenším potřebuje přijmout vyučování o hříchu, víře, poslušnosti a svatosti, tak jak učí Torben v jeho škole pionýrů. Dává pak smysl to, že podmínkou pro účast na kick-startu je toto biblické školení, které však nikdo nemá jak zkontrolovat zda tito lidé si to učení poslechly. Nicméně později Torben varuje před lidmi, kteří chtějí sloužit Duchem, ale žijí v hříchu zde na tomto videu, protože nemají bázeň z Boha - citace z Evangelia Matouše kapitola sedmá, jednadvacátý verš: - "Ne každý, kdo mi říká `Pane, Pane´, vejde do nebeského království, ale ten, kdo koná vůli mého Otce, který je v nebesích." konec citace. Velký důraz: - Učedníci musí nejdříve pochopit co je vůle Boží před tím než začnou sloužit nevěřícím lidem, ať už slovem nebo uzdravováním nebo dokonce vymítáním démonů! Konec důrazu. Proto je vyučování a vedení vůbec elementární záležitostí a teprve až jsou připraveni na službu mohou vyjít ven. A jak Pavel naznačuje - velký důraz - ve v. 12. tato doba u zdravého školení je svým způsobem limitovaná, protože pokud žijeme stále v hříchu a neneseme ovoce, nesloužíme Bohu, tak to dokazuje, že je něco vážně špatně, konec důrazu, buď jsme přijali nesprávné vedení, nesprávné evangelium, nesprávného ducha nebo jsme neposlušní Bohu.).-

Sedmá minuta a dvacátá vteřina - Cituji Torbena: "Se staršími lidmi nebo s lidmi, kteří nějaký čas chodili do církve, ti občas přicházejí s mnoha otázkami. 'Ale já nemám dar uzdravování...', 'A co když...?' a všechny tyto věci - noví lidé s tímto nepřicházejí, to jsou lidi z církve, kteří s tím přicházejí. A abych byl upřímný, dnes značná část našeho problému, když chceme sloužit Bohu je, ne to, že jsme něco měli před tím než jsme se obrátili, ale je to něco co máme z církve, kvůli způsobu jakým nás lidi z církve naučili uvažovat, když jsme byli spaseni." konec citace, sedmá minuta a devětapadesátá sekunda.) -

Dobrá, toto je tedy druhý bod, kde se zdá že Torben vyučuje nebiblické věci. Zdůrauňuiji: - Dělá to dojem, že se snaží říct, že lidi, kteří se obrátí není třeba vyučovat v Božím slovu, chápání základních věcí jako co je to hřích a kde v bibli je to napsané nebo jak zvítězit nad hříchem... Konec důrazu. A lidé kteří jsou v církvi už dlouhou dobu, takže zmoudřeli díky Božímu slovu mají otázky a to má být problém? Torben, ale potom zase pokračuje svým svědectvím, které je zase o něčem úplně jiném. -

Torbenovo svědectví  - (stále probíráme lekci 3.) -
Takže nyní vykládal, že když přišel do církve tak velmi brzo, během několika měsíců získal v církvi dojem, že někteří lidé v církvi jsou výše a jiní ještě výše a někteří tak vysoko a to jsou ti svaté muži Boží. Myslel si, že když ten člověk je tak vysoko postavený, že je tak svatý, že už nemusí dělat ty obyčejné věci jako každý smrtelník. A jednou se s takovým člověkem osobně setkal a byl udiven z úplně obyčejných věcí, které ten člověk dělal, protože o něm přemýšlel jak o nějakém bohu. Takže jeho pohled na člověka v církvi a na službu v církvi byl velmi rychle zdeformovaný, protože se nacházel v nějaké sektě (to víme z jeho pozdějšího vypravování, kde popisuje jak nezdravé učení a věci v té církvi byly, ale jako nováček to nemohl chápat). Torbenovo svědectví tedy vypráví o hierarchii, ve které se zdá, že ty věci, které dělají lidé, kteří jsou velmi velmi vysoko, obyčejný řádový člen nedělá nebo nemůže dělat na začátku, musí čekat velmi dlouho, než získá vědomosti, víru, zkušenosti a schopnosti ty věci dělat, nebo než si prostě vypracuje kariéru. A zde má Torben částečně pravdu. -

Desátá minuta a jednadvacátá sekunda Citace: "Uvažoval jsem takovým způsobem, že sloužit Bohu bylo jen pro pár vyvolených lidí, kteří mají
výjimečné obdarování obdarování. A vidím, že toto uvažování mě neučinilo natolik šíleným jako to prostředí, ze kterého jsem vyšel než jsem se obrátil, ale toto uvažování je všude na tom místě. Takže dnes lidé v církvi čekají na to, aby přijali něco co už mají. A lidé čekají na Boha, že jim dá zvláštní dar - důraz: - ale oni nepotřebují dar - velký důraz: oni potřebují poslušnost - konec velkého důrazu - oni potřebují jít ven na základě Božího slova." konec důrazu a konec citace, čas deset minut padesátšest sekund.

Třetí riziková část...

Zde je třetí riziková část, která může ukazovat, že by se mohlo jednat o učení přejaté z Hnutí víry. Ten poslední argument, že lidé se musí řídit poslušností - a následně na základě teologie, která vychází z jednoho verše, který je vytržený z kontextu a ignoruje zbytek bible - tj. učení o svobodě v povolání (každý byl povolán k jinému povolání) - je něco co je dobře zneužitelné v sektách a to zejména takových sektách, kde je velká disciplína, pevná hierarchie, velká míra kontroly a silná autorita. Protože pokud autorita vytrhne verš z bible z kontextu: a tvrdí, že "o autoritě se nepochybuje, ta má vždycky pravdu" - ačkoliv může učit falešné nebiblické učení - jiné evangelium - nikdo si nedovolí pochybovat nebo přezkoumat zda to co dotyčné autority tvrdí je pravda. A když všichni takto poslušně poslouchají tak samozřejmě neexistuje kritický pohled, který by mohl upozornit na chyby a nesprávné výklady písma, takže pro takového člověka je nemožné aby viděl tyto chybám dokud nepřijde někdo a neupozorní na znaky, díky kterými můžeme sektu rozpoznat - (a kromě silné kontroly je to hlavně to vytrhávání veršů z kontextu). Zdůrazňuji, že učení TLR není o této autoritě, je to spíš o fascinaci dílem Ducha Svatého pro ty, kteří se rozhodnou Bohu sloužit celým srdcem a zdají se všeho. Na rozdíl od Hnutí víry, které zprivatizovalo křesťanství a udělalo z něj výnosný obchod od vybírání autorských poplatků za křesťanskou hudbu až po placení nebiblických desátků -: z jejichž peněz se sponzoruje sektářské a falešné učení ke svedení mnoha věřících od pravého evangelia, TLR je neziskové učení. A popravdě se mi nelíbí forma, jakou autor videa prezentoval Torbena jako rozhazujícího peníze, protože takovýto lživý a bulvární způsob může podat jen člověk, který nestojí v pravdě evangelia, ale užívá si nepravdivých proklamací. Všiml jsem si, že škola pionýrů na youtube neobsahuje ani jednu reklamu, ani žádná jejich videa, zato u toho videa, které je zaměřené proti Torbenovi jsou hned dvě reklamy, takže shlédnutím videa vlastně bohužel finančně přispívám na takovéto podvratné činnosti.

Služba o pěti pozicích (angl. "Five fold ministry"; stále lekce 3)
Desátá minuta a padesátádevátá sekunda - Citace: - "Máme službu o pěti zařazeních: 1) apoštol 2) prorok 3) evangelista 4) pastor - pastýř 5) učitel" - Konec citace. Následuje citace z bible, list Efezským kapitola čtvrtá a verše 1 až 3 -  "Já, vězeň v Pánu, vás tedy prosím, abyste chodili, jak se sluší na to povolání, jímž jste byli povoláni, s veškerou pokorou a krotkostí, abyste se navzájem trpělivě snášeli v lásc a usilovali zachovávat jednotu Ducha ve svazku pokoje." Konec citace.
Dále verš sedm tamtéž: "Každému jednotlivému z nás pak byla dána milost podle míry Kristova obdarování." -

Důležité:
Torben uvedl jen odkaz na verš na Efeským kapitola čtvrtá, verše 11. Já uvádím celý kontext!.
List Efezským 4, 11 až 15 - "On tedy dal některé jako apoštoly, jiné jako proroky, jiné jako evangelisty, jiné jako pastýře a učitele, (konec důrazu) pro dokonalou přípravu svatých k dílu služby, k budování Kristova těla, dokud všichni nedospějeme k jednotě víry a poznání Božího Syna, k dokonalému lidství, k míře postavy Kristova plného věku, - (důraz) - abychom už nebyli nemluvňata zmítaná a unášená každým větrem učení, lidskou vrtkavostí - (konec důrazu) -  a vychytralostí k lstivému oklamávání, ale, - (důraz)abychom říkali pravdu v lásce a ve všem rostli (konec důrazu) v Toho, který je hlavou, totiž v Krista."
Další citace, čas 11, 07: "V Korintským se také mluví o daru, kde se píše o apoštolovi, prorokovi a pak o dalších darech, takže my také vkládáme dar uzdravování dohromady s těmito věcmi." konec citace.

Důležité:

Nyní, však, mně přijde nedostačující to, že Torben k tomu verši vůbec nezdůraznil, že každý má své povolání - tedy svobodu v tom k čemu byl povolán. On své učení směřuje tak, jako by všichni byli povoláni ke stejnému úkolu - jakoby měli dělat tuto službu! A v tom je slabina celé školy pionýrů! (konec důrazu) Místo toho přechází okamžitě k vyučování o darech.


Čas 11, 12 "Ale k čemu je dar? Dar má dva cíle a dvě věci. Dar je k tomu, aby byl využit společně, jako pro celé tělo. Dar není nikdy pro jednu osobu. Dar je k tomu, aby vybavil svaté, aby dělali službu (List Efezským 4, 11 až 12). Takže dar je k tomu, aby vybavil lidi - svaté - tebe a mě - takže my jako věřící můžeme dělat to co jsme povoláni dělat. A co to je? My všichni jsme kněží, jsme tělem Krista."

Torbenova citace, čas 12, 06 "Takže ne každý je apoštol, ne každý je prorok, ne každý je evangelista, pastor nebo a ne každý má dar uzdravování." konec citace autora. -

Citace: "Často vkládáme tyto dary nahoru,"  - konec citace - (dáváme je jako na vrchol pyramidy, že o nich smýšlíme, že nejsou pro nás dostupné nebo na ně nemůžeme dosáhnout) citace: "a dole jsou křesťané" konec citace. - (jako lidé, kteří nemají žádnou zvláštní službu v církvi, třeba jen vítač u dveří nebo nějaká obsluha). -

Důraz: Takže své vyučování směřuje ne ke svobodě povolání, ale k tomu, že dary jsou pro všechny! konec důrazu. A to je ten hlavní bod podle mě, který v té škole chybí (leč celou školu si nepamatuji).

Torbenova citace - dvanáctá minuta a dvacátášestá sekunda. "Ale tento dar, je aby vybavil lidi. Když se podívám na svůj život jsem silný jako evangelista v tom a používám to, abych lidi v tom vybavil. Jsem silný v uzdravování a používám to, abych v tom lidi vybavil. Ale abych byl upřímný, já nejsem - můj dar není první - já jsem evangelista - nebo já mám dar uzdravování - ne. To co jsem je, že jsem učedníkem Ježíše Krista. A být učedníkem Ježíše Krista to je to co každý je. Možná pracujete jako prorok nebo jako evangelista nebo jako nebo jako apoštol " (ten kdo zakládá a řídí celou církev, ne jen jeden sbor) ", ale první jsi učedníkem Ježíše Krista. A pak jako učedník Ježíše Krista jsi silný v některých těch oblastech." (to nemusí být pravda pro každého). "Není to pozice, ale je to funkce. Takže, pokud si silný jako prorok, pak funguješ jako prorok, pak používáš ten dar pro celé tělo, abys naučil celé tělo prorokovat." Konec citace, čas 13, 36 . - (Tak tohle nedává smysl. Jednak před chvílí řekl, že ne každý je učitel a ne každý je prorok, jak tedy může říkat, že prorok má všechny vyučovat, - aby vyučovali? To je jasný protimluv. Navíc nebiblický a nebezpečný, protože pokud budou prorokovat všichni, kdo bude rozsuzovat zda co mluví prorok je pravda nebo lež? To je tak naivní! Důraz: - Jeho vyučování v této části zní jako by všichni měli mít všechny dary což je implikace toho, že každý má vyučovat každého!) - konec důrazu. -

Torbenova citace: - "Například, byl jsem silný" (úspěšný) " v uzdravování a dělal jsem to. Ale proroctví nebyla má cesta. Ale není to jako bych si musel vybrat. Chci uzdravovat, chci prorokovat, chci dělat tamto nebo ono, ne! Máme vše v Ježíši Kristu." (konec 13, 55)
Citace:  -

"Ale pak jsem potkal přítele, který byl velmi úspěšný v proroctví, takže jsem viděl jak to dělá a jeho dar mě vybavil nebo naučil mě to dělat." (protože to chtěl) "Takže nyní můžu prorokovat nad lidmi, protože mi pomohl otevřít mé oči, abych viděl co už mám v Ježíši Kristu. Nebylo to tak, jakože položil na mě své ruce a dal mi dar proroctví, ne! Ten dar, který on má je k tomu, aby mi ukázal cestu a pomohl mi jít tím směrem, protože už to mám v Ježíši Kristu."  - (konec citace, čas 14, 33)

Torben tedy v této části učí o tom, že nemáme mít postoj jako, že ty dary pro nás jsou nedostupné. - ...

Pak mluví že vlastně nejde o pozice, ale o funkce, takže:
"Ne každý je prorok, ale každý může prorokovat, ne každý je evangelista, ale každý může evangelizovat, ne každý je učitel, ale každý může učit někoho jiného. Ne každý je pastor, ale každý může ukázat lásku a starat se o lidi."
No ale jestliže někdo mluví sprostě nebo je hrubý, neovládne své emoce atd. a neví, že je to hřích, tak jaký druh lásky to ukazuje? Pak by to byla špatná reprezentace církve a Krista, takže pokud tu lásku nemá, nemůže to tedy dělat. Může snad modlit se za bratra nebo sestru v církvi, což je v pořádku:
- -
První Tesalonickým, kapitola pátá, verš šestnáct: - "Vždycky se radujte. Neustále se modlete. Za všech okolností buďte vděční, neboť toto je Boží vůle v Kristu Ježíši pro vás."
-
Ale i co se týče uzdravování v Listu Jakubovu 5, 14, je psáno: -

"Je někdo z vás nemocný? Ať zavolá starší sboru a ať se za něj modlí a pomažou ho olejem v Pánově jménu. Modlitba víry uzdraví nemocného, Pán ho pozdvihne, a jestliže se dopustil hříchů, bude mu odpuštěno. Vyznávejte jedni druhým svá provinění a modlete se jedni za druhé, abyste byli uzdraveni. Vroucí modlitba spravedlivého zmůže mnoho." - konec citace.
-
Důraz: Takže apoštol Jakub navíc předkládá koncept uzdravení na základě vyznávání hříchů a modlitby za odpuštění hříchů. Konec důrazu. Když jen chodíte po ulici a modlíte se za uzdravení, tak ti lidi sice uzdraveni budou, ale hříchy jim odpuštěny nejsou, leda byste jim zvěstovali nejprve evangelium a pak teprve se obrátili, ale to se málokdy děje, že? Tak jako taky jsem to dělal, takže jsem se setkal se situacemi, kdy se pomodlíte a ten člověk odejde. Takže možná přijme uzdravení, ale nic o Bohu neslyšel a neobrátil se. A nemůžeme tvrdit že se obrátil, protože to nevíme, jen si ospravedlňujeme, že se možná uzdraví a možná obrátí, ale písmo říká něco jiného. -

Důležité!
DALŠÍ TORBENŮV OMYL! Konec důrazu.


Čas 16, 23 Co je naše povolání? Nesprávný výklad řeckého slova presbeuomen. -

Druhý list Korintským pátá kapitola, verš 17: cituji - "Proto, jestliže je někdo v Kristu, je nové stvoření. Staré věci pominuly, hle, vše je nové! To všechno je pak z Boha, který nás se sebou smířil skrze Ježíše Krista a dal nám službu toho smíření totiž že Bůh byl v Kristu, když smiřoval svět se sebou, nepočítaje lidem jejich hříchy. A slovo o tom smíření svěřil nám. Proto tedy jako Kristovi velvyslanci prosíme na místě Kristově, jako by skrze nás žádal Bůh: Smiřte se s Bohem." konec citace.

Důležité: -
Torben pak říká, že kontext tohoto verše říká, že jsme Kristovi velvyslanci. To ale není pravda. Velvyslanec je spíš něco jako titul nebo kredit udělovaný starším, zkušenějším lidem, kteří jsou dobře znalí slova. Takže bych toto asi přímo takto silně nezdůrazňoval jak to dělá Torben, že v Kristu jsme velvyslanci automaticky po znovuzrození. To je zkratkovité myšlení.
konec důrazu.

Slovo velvyslanec se v NBK vyskytuje jen 2x, ale původní řecké slovo má jiný význam; je to od slova presbiteros? Slovo, které je v bibli je presbeuó ,  presbe'uó, - a to je sloveso a znamená být starší - (v letech, tedy zkušenější) - a mající přednost či nadřazenost.

Zde tedy bible říká něco jiného - přeložil bych to spíše takto: uvozovky: - Jako starší církve vás prosíme: "Smiřte se s Bohem!" konec uvozovek. Tady opravdu není žádná souvislost s tím, že by v uvzozvkách "velvyslanci" - byli všichni, - protože tento pojem - (velvyslanec) - asi není nejlépe přeložen do češtiny a angličtiny. - 

Když tedy Torben mluví o těch velvyslancích a pastorech je dobré se podívat na to co říká písmo:

První list Petrův 5, verš 1 - "Starší (presbyteros), kteří jsou mezi vámi, vyzývám já, váš spolustarší, svědek Kristových utrpení a účastník té slávy, která má být zjevena: Paste Boží stádo, jež je mezi vámi, a buďte jeho strážci - (episkopúntes tj. dohlížejíc, starajíc se) - ne z povinnosti, ale dobrovolně, ne ziskuchtivě, ale ochotně, ne jako byste panovali - (katakirieuontes, katakirie'uontes) - nad tím, co vám bylo svěřeno, ale buďte stádu příkladem." konec bible -

Z toho úryvku je vidět jaká je role velvyslance, nic takového jak to Torben popisoval. Navíc pastor je zároveň i učitel, protože káže a z toho můžeme implikovat, že se na něj vztahuje i verš o učitelích:
List Jakubův 3, verše 1 až 2 "Nebuďte mnozí učiteli, bratři moji; víte, že budeme mít přísnější soud. Všichni přece v mnoha věcech selháváme. Jestliže někdo neselhává ve slově, je to dokonalý muž, schopný udržet na uzdě také celé tělo."

Důležité: - Od pastora a velvyslance se očekává, že neselhává v Božím slově, stejně jako od učitele! Konec důrazu. Jak ale toto dokáže někdo, kdo se sotva obrátil k Bohu a není prověřený učedník?

Také se píše něco o prověřování: - První list Tesalonickým, kapitola 5, verš 19: "Ducha neuhašujte. Proroctvími nepohrdejte. Všechno prověřujte; co je dobré, toho se držte. Varujte se zla v každé podobě." konec citace. -
 

Takže Duchem a proroctvími sice nemáme pohrdat, ale máme je prověřovat! To je úžasné. Takže jak chcete nechat sloužit někoho, kdo ani neudrží na uzdě svůj jazyk, ale vy o tom nevíte, protože jste ho nevyzkoušeli před tím než jste ho poslali do služby na veřejnost? V církvi všichni služebníci, byť jsou nízkého postavení jako diakoni, mají mít vyvinutý charakter: - citace -

"Podobně diakoni ať jsou počestní, ne dvojího jazyka, ne oddávající se příliš vínu, ne ziskuchtiví, ale mající tajemství víry v čistém svědomí. A ti ať jsou také nejdříve vyzkoušeni, a když budou bez úhony, ať potom slouží. Rovněž manželky ať mají počestné, ne pomlouvačné, ale střídmé, ve všem věrné. Diakoni ať jsou manželé jedné ženy, kteří dobře vedou své děti i své domy. Vždyť ti, kdo dobře sloužili jako diakoni, si získávají dobré postavení a velikou smělost ve víře, která je v Kristu Ježíši." Konec citace, První list Timoteovi kapitola 3, verše 8 až 13. -

Uáu! -  Wow, to je úplně jiný obraz než nám Torben předkládá!
Kdo byli diakoni se dozvíme z šesté kapitoly Skutků apoštolských, verš 1:
"V těch dnech, když se rozmnožoval počet učedníků, pak nastalo reptání helénistů proti Hebrejům, že jejich vdovy jsou při každodenní službě zanedbávány. Dvanáct apoštolů tedy svolalo shromáždění učedníků a řeklo: 'Nesluší se, abychom my opustili Boží slovo a sloužili u stolů. Proto ze sebe, bratři, vyberte sedm mužů dobré pověsti, plných Ducha Svatého a moudrosti, kterým svěříme tu práci. My se však budeme pilně věnovat modlitbě a službě Slova.' " konec bible. -

Takže když jen obyčejní diakoni, měli být plní Ducha Svatého a osvědčeni služebníci, jak je možné, že Torben posílá k lidem z nevěřících lidi, kteří se sotva obrátili a byli pokřtěni? Viděl jsem jedno video, kde to tak bylo a ten člověk to o sobě prohlásil. Takže tady na této strategii něco nehraje. -

Lekce 17 - Bůh chce zachránit lidi z prohnilého církevního systému.

Citace, čas 5, 12: - Nová reformace začíná tam, kde Bůh vezme lidi z církví a pak s těmito lidmi zřídí novou církev. Čas 0, 16, 45.

Kontext - o čem Torben doopravdy mluvil? -
Čas 13. 11 - citace: - "Toto je citace, kterou mám ve své knize 'The Last Reformation', a já ji opravdu miluji. Toto je úžasné, protože to ukazuje tak mnoho: 'Křesťanství začalo v Izraeli, jako společenství,' začalo jako živé společenství lidí, kteří se shromáždili. Nebo když použiju jiná slova: začalo to jako hnutí. Hnutí, které rostlo explozivně. Ježíš mluvil o království Božím, že království Boží se bude šířit na každém místě, po celém světě. Mluvil o království, o království Božím jako o hnutí. Pak 'se to přesunulo do Řecka a stala se z toho filosofie; pak se to přesunulo do Itálie, a stala se z toho instituce; přesunulo se to do Evropy a stala se z toho kultura; přišlo to do Ameriky a stala se z toho obchodní společnost.'  Zde vidíte tak jasně tu cestu, kterou si křesťanství prošlo. Začalo to jako společenství, jako hnutí, živé tělo, žijící společenství věřících, kde dva nebo tři se sejdou a Ježíš řekl, 'já jsem uprostřed vás.' Byli společně, kde hlavou byl Kristus, ale pak se z toho stala filosofie - a mnoho lidí stále vidí křesťanství jako filosofii. Pak to přišlo do Itálie a stala se z toho instituce a můžeme vidět, že katolická církev je doopravdy instituce - je to velká instituce. A pak to přišlo do Evropy a stala se z toho kultura. A pak to přišlo do Ameriky a stal se z toho podnik - jen se podívejte na křesťanskou televizi - je to podnik, obchodní společnost... Ale ta smutná věc na tom je, že pokud vezmete tělo - církev Kristova je tělo - pokud vezmete tělo a uděláte z těla podnik, obchodní společnost z těla - to je prostituce." Konec citace.

 - Poznámka -

(Biblický termín pro prostituci je hebrejské slovo zoná nebo  qedešá. A to první slovo znamená modlářství, zahýbání, nevěru vůči Bohu která se v Tóře trestá smrtí. A to druhé slovo vyjadřuje chrámovou prostitutku a je i podobné slovo pro mužského prostituta. A když se podíváte na to co znamenají "desátky" v Tóře a jak byly míněny, ne jako peníze, ale jako jakási daň která se odváděla do Hospodinova domu v Jeruzalémě, kterou platili zemědělci, kteří vypěstovali obilí nebo vlastnili minimálně deset kusů bravu, tak tito odváděli zvíře nebo jakýsi druh potravy do Božího domu. Nebylo to vůbec o penězích. Ale dneska kněží, pastoři a kazatelé, všichni prostituují tyto termíny jakoby bylo normální, že používají co má být svaté tak, jako by to bylo nesvaté. Protože Bůh nedovolil odvádět peníze do Hospodinova domu, ani zlato, ani stříbro a navíc se to týkalo jen těch zemědělců a chudý žid nemusel odvádět nic když neměl. Navíc pak tam byli ty desátky, ze kterých se jedlo v Hospodinově domě společně, si to snědli s tím knězem. A to, že dneska tito lidé prostituují Boží slovo, překrucují ho, lžou a vytrvale zůstávají v této lži jako by se nic nedělo, používají ho jako záminku aby z lidí, kteří bibli nerozumí dostali peníze pro své obohacení je prostituce... Je to zonah. Modlářství.  Konec poznámky. -

Podívejte se co se píše v prvním listu Petrově, pátá kapitola:
"Starší, kteří jsou mezi vámi, vyzývám já, váš spolustarší, svědek Kristových utrpení a účastník té slávy, která má být zjevena Paste Boží stádo, jež je mezi vámi, a buďte jeho strážci - ne z povinnosti, ale dobrovolně, ne ziskuchtivě, ale ochotně ne jako byste panovali nad tím, co vám bylo svěřeno, ale buďte stádu příkladem."  První Petrův 5, verše 1 až 3.

 
Takže Torben má v tomto pravdu, že oni jsou usvědčeni ze svých lží a marných skutků, které neodpovídají tomu co říká Boží slovo. A přitom by stačilo jen změnit termín z desátků, například "poplatek na plat zaměstnanců", apod... A nikde jinde nevidíte tak silný důraz na tyto věci jako u Hnutí víry, kde se vyloženě překrucuje Boží slovo, vytrhává z kontextu a používá k objektivně prokazatelné manipulaci s věřícími, spolu s uplatňováním sektářské strategie kontroly a dělby moci, to je to co říká 1 P 3, že Boží služebník nemá panovat a nemá dychtit po penězích, ale oni to používají v evangeliu prosperity, tak že zaměnili duchovní požehnání za požehnání peněz a osobního prospěchu. Ale není to jen ve Hnutí víry, podíl na tom mají všechny ty církve, které trvají na zneužívání pojmu "desátky". Protože v Nové Smlouvě, fakticky žádné desátky nejsou a nikde se neodvádí. A třeba to co čtete v Skutky apoštolské 4:34 - ti lidé to dělali dobrovolně, protože Ježíš kázal že bohatí mají prodat svůj majetek a rozdat ho chudým. Takže oni nedávali desetinu, ale mnohem víc, což Tóra nepožaduje. A kdo z vás je ochotný církvi prodat svůj dům, nebo svůj byt? No jako některé sekty jako SJ to tak mají... Ale tady to bylo jinak. Tito to dělali dobrovolně. V knize Skutků Apoštolských, kapitola 5, verš 3 - Ananiáš měl prodat celé pole, ale rozhodl se že ošidí Ducha Svatého. A Petr mu řekl: kdo tě nutil prodat to pole? "Copak nebylo tvé, když zůstávalo neprodané? A když bylo prodáno, bylo ve tvé moci. Proč ses tedy ve svém srdci rozhodl k takovému činu? Nezalhal jsi lidem, ale Bohu!" konec citace. Ananiáš hned zemřel. A stejně to bylo s jeho ženou. Ti kdo ale překrucují Boží slovo, aby lstivě vybírali peníze od lidí způsobem, který je proti bibli se Boha nebojí, a je bude Bůh soudit!) -

Čas - patnáctá minuta a čtyřicátáčtvrtá sekunda - citace "Prostituovali jsme tělo Krista, protože jsme z toho udělali podnik. Vím, že ty slova jsou velmi silné ... že jsme vydali tělo Krista za prostituta! Jako podnik! A snažíme se ho prodat a udělat to jako obchodní společnost. Ale tak to nemá být! Ježíš se nevrátí pro prostitutku, ale vezme si svatou nevěstu!" Konec citace.

Šestnáctá minuta a dvacátá pátá sekunda - citace: - "Já věřím tomu, že to co se děje nyní je, že začíná nová reformace a je to velké. Začíná nová reformace, kdy Bůh bude reformovat církev, vezme lidi z té církve, z toho podniku, ven z té filosofie, ven z té kultury, z toho Bůh lidi vyvede a pak vytvoří novou církev s těmito lidmi a bude s nimi pracovat. A je to tak zajímavé, protože já vidím nové pohnutí na každém místě, kde lidé jsou unaveni z církve, unaveni jen z toho chození do církve a unaveni jen z toho co vidí že se v té církvi dnes děje, protože milují Ježíše a chtějí žít opravdový život. A ti lidé z toho vycházejí a chtějí to a začít tím způsobem o jakým jsem mluvil ve škole pionýrů. Ale ve stejný okamžik vidím růst ve falešném hnutí, kdy lidé nevycházejí z toho systému a nepřicházejí zpět k Ježíši, zpět k tomu s čím přišel Ježíš, ale místo toho se vracejí ke katolické církvi. A nyní to vidím tak hodně a je to šílené. Ve Skandinávii, kde žijeme, jeden z vedoucích z největší církve ve Skandinávii, jeden z jejich apoštolů, jeden co začal během let dělat mnoho dobrých věcí, on právě před několika týdny konvertoval ke katolické církvi!" konec citace, 18, 20.

Určitě mluví o Ulfovi Ekmanovi, bývalém pastorovi charismatické církve Livets Ord ve Švédsku - (česká obdoba méně radikálního Slova života). Zprávy o tom byly v třináctého července 2015, ale na Wikipedii se píše, že to bylo v roce 2014 a to Torbenovo video je z devatenáctého března 2014. Já jsem se to dozvěděl teprve asi předevčírem a taky jsem z toho byl v šoku (chodil jsem do církve Slova Života!). A samozřejmě že tu Katolickou církev následně propaguje.

Čas 18, 20 - citace: - "Nyní je katolík a každý o tom mluví v těchto zemích, kde žijeme: 'Co se děje?'. Pokud byste se ho před pěti lety zeptali, chcete být katolík? 'Ne! ... ne, ne, ne, ne ... Samozřejmě že, ne.'Ale pomalu něco vstoupilo, vkradlo se do církve... Způsob jakým uvažujeme, systém. Takže, místo toho, abychom šli zpět k svobodě, o které čteme ve Skutcích apoštolských, jdeme zpět do systému katolické církve. A vidíme to. A já věřím, že jako každé hnutí na počátku," - Konec citace. - (o těch hnutích Torben mluvil na počátku v těch lekcích viz seznam témat v českém článku z první lekce - (luteránství, baptismus, metodismus, atd.). Cituji - "oni zakoušeli velké pronásledování od katolické církve. Mnoho z těch, co zakusilo pronásledování zakusilo pronásledování od katolické církve. Oni mají tolik krve na svých rukou - tento systém! Tolik lidí zemřelo během historie." konec citace, čas 19, 30. Nějaké články o pronásledování způsobené katolickou církví jsou zde... -
   
TAK CO SOUHLASÍTE NYNÍ S TOU VĚTOU? -
 

Čas 5, 12 - citace - Nová reformace začíná tam, kde Bůh vezme lidi z církví a pak s těmito lidmi zřídí novou církev. konec citace. Čas 16,45.

ZDŮRAZNĚNO:


Já jo!!! Bůh chce mít svatou církev a nechce abychom se podíleli na nepravostech a odváděli peníze nějaké sektě, protože tím podporujeme sektu, podporujeme prohnilý podnik a falešné učení. To co máme udělat, je změnit církev nebo založit vlastní, která nebude poskvrněna smilstvem a prostitucí. -

Na tomto modelu nevidím nic špatného. Otázka však je jakým způsobem si Torben představuje onu novou církev. Popravdě: Torben nemá žádné opravdu hlubokomyslné, do detailů jdoucí vyučování o tom jak by to mělo vypadat. V podstatě říká, že toto vedení je na každém jednom z nás, na Duchu Svatém a na bibli. KONEC DŮRAZU. - Jak jsem psal v prvním článku o TLR, TLR si nedělá ambice, že by chtělo tyto domácí církve nebo jakékoliv jiné církve řídit. V tom se také výrazně odlišuje od Hnutí víry, není tam tento řídící prvek. Což ale může být i nemusí nebiblické. Jistě chápu, že Torben vidí riziko vniknutí náboženského ducha do prostředí, které je kontrolované, ale pokud tzv. domácí církve nemají vůbec žádné vedení, může si každý učit cokoliv a stane se z toho neřízená střela - stejně tak jako se neřízenou střelou může stát jakýkoliv sbor s vlastní autonomií a falešným učením. Takových sborů a církví existuje bezpočet. -

Lekce 7 - Teologie spasení. -
Čas 5, 56: - autor videa vyčítá Torbenovi, že postavil celou svoji teologii spasení: pokání, křest ve vodě a v Duchu Svatém na jednom verši ze Skutků z tohoto místa: - cituji bibli -

A když to slyšeli, byli zasaženi v srdci a řekli Petrovi i ostatním apoštolům: "Co máme dělat, bratři?" Petr jim tedy řekl: "Čiňte pokání a ať se každý z vás pokřtí ve jménu Ježíše Krista na odpuštění hříchů a přijmete dar Ducha Svatého." konec citace, Skutky apoštolské druhý kapitola, verše 37 až 38. -

Torben přitom předtím řekl: - cituji - "Petr, kázal, ale nevidíte přitom vše co kázal, protože Kniha skutků není systematickou teologií. Kniha Skutků byla napsána způsobem, že nemůžete teologii stavět jenom na ní, ale - - (a to je co v autorově videu už nezaznělo, co řekl dál: ) - můžete se podívat jak dělali věci a pak se podívat zpátky jak dělal věci Ježíš a můžete to porovnat. A z toho pak můžete stavět teologii, ale ne samostatně..." konec citace. - Dále ještě vysvětluje, že na Skutcích samotných nemůžete, protože nevidíte celý obraz. důraz: Říká, že sice u Petra nemůžete vidět vše co kázal, ale konkrétně na tomto místě je jasně vidět, jakou dal odpověď lidem. konec důrazu. Jinými slovy autor videa vytrhl z kontextu Torbenova slova. -

A já osobně si myslím, že to je opravdu jasně popsaný postup. To video pak pokračuje demonstrací toho, jak to probíhá v církvích, že pastor nebo kazatel udělá výzvu, kdo chce být spasen, lidi zvednou ruce, pak skloní hlavy, pomodlí se a je hotovo. Jste spaseni. Ale tohle písmo neříká. Písmo říká, že mají činit pokání - evangelium Matouše, kapitola čtvrttá, verš 17 - , tedy obrátit se od svých hříchů pak se nechat pokřtít ve vodě a pak být pokřtěni v Duchu Svatém, čili je to celé v jednom balíčku, věc kterou je třeba dokončit co nejdříve, aby člověk byl zachráněn. A Torben dodává. Ale Petr to udělal jinak, než se to dělá v církvi. A protože to udělal jinak, máme odlišné výsledky. -
citace bible:
"Od té doby začal Ježíš kázat. Říkal: "Čiňte pokání, protože nebeské království se přiblížilo." konec citace z evangelia Matouše 4,17.
Citace: - "A když byl Jan uvězněn, Ježíš přišel do Galileje a kázal evangelium Božího království. Říkal: "Čas se naplnil a Boží království se přiblížilo. Čiňte pokání a věřte evangeliu!"  konec citace Markova evangelia, kapitola 1 , verše 14 až 15.
Takže Torben říkal, že to byla první věc, kterou Ježíš říkal. Takže je logické, že to je první věc, kterou musíme udělat. A teprve na potvrzení tohoto pokání se máme nechat pokřtít. Křest bez pokání nedává smysl a nemá žádný účinek. Nemá logiku dělat to naopak. Torben ve své lekci v čase 9, 06 říká, že nikdo v evangeliích nebyl pokřtěn, - ale to není pravda, protože cituji z bible: "... Jan, křtil na poušti a kázal křest pokání na odpuštění hříchů." - evangelium Marka kapitola 1, verš 4. To co Torben měl na mysli byl křest do Ježíše Krista, protože Janův křest byl křest na potvrzení pokání - odvrácení od hříchů, nikoli Křest do Krista. Takže Křest do Ježíše Krista se v evangeliích nedělal, protože Ježíš ještě nezemřel a nebyl vzkříšen z mrtvých a teprve až po sestoupení Ducha Svatého se křest začal dělat. Co nám z toho plyne za poučení? Že křest bez Ducha Svatého nedává smysl! Apoštolové a učedníci museli počkat na sestoupení Ducha Svatého a pak teprve mohli začít křtít!

Dále autor videa překrucuje a říká věci, které Torben neřekl, ale nedokládá to záznamem, takže se k tomu nemůžu vyjádřit.Týká se to toho, že Torben v minulosti řekl, že každý hřích je vám odpuštěn, pokud vyznáte své hříchy, kromě případu, že jste se rouhali Duchu Svatému - (toto píšu z paměti, takže se mohu mýlit - jak říkám, nemám konkrétní záznam). -

POŽADAVEK NA SVATOST - VYSVĚTLENÍ SVATOSTI A POSVĚCENÍ. -
Čas 6,00 Autor videa - (tedy nikoliv Torben) - říká a učí: Musíte také žít a být věrní až do konce života. -

S tímto však nemám žádný problém, protože to doopravdy bible říká. Z tohoto verše vyplývá, že každý Ježíšův učedník, kdo chce být spasen, má usilovat o zachování svého spasení, čili musí vyvíjet aktivitu a poslušnost vůči Bohu a bibli, aby byl spasen až do konce. -

Cituji z bible: "Proto, moji milovaní, jako jste byli vždycky poslušní, nejen když jsem byl přítomen, ale nyní mnohem více, když jsem nepřítomen, s bázní a chvěním uskutečňujte spasení svých duší." konec citace, List Filipským, kapitola 2, verš 12

Tato teologie se mi zdá kompatibilní s teologií Johna Wesleyho, která mluví o posvěcování (jak jí já rozumím), že je to proces, kdy usilujeme o nefalšovaný vztah s Bohem, usilujeme o poslušnost Slovu, ale hříchy ve kterých selháváme vyznáváme, ne však se záměrem, abychom dál hřešili, ale abychom byli Bohu poslušní a napravili své jednání, abychom byli dokonalí tak jako Kristus, neboť Kristus je cílem* Zákona


citace z bible:
"Co tedy řekneme? Máme zůstat v hříchu, aby se rozhojnila milost?" List Římanům, kapitola šestá, verš 1.
"Co tedy? Máme hřešit, když nejsme pod Zákonem, ale pod milostí? V žádném případě!" List Římanům, kapitola šestá, verš 15.

Poznámka:
* Kristus je Cílem Zákona ve smyslu Dokonalosti, ke které máme všichni dojít, ve smyslu svatosti, kterou po nás Bůh požaduje, protože řekl: "Buďte svatí, jako já jsem svatý!" Toto přikázání stále platí. Hle Kristus: Cíl našeho Zákona! Viz učení o svatosti, v knize od Timoteje Merita. konec poznámky.

Poznámka dvacátého druhého října 2022. Nejsem si jistý zda Timoty Merit byl opravdu ve shodě s učením Johna Weslyho nebo se s ním rozcházel v chápání milosti a svatosti křesťana. V knize Křesťanova dokonalost jsou totiž i Fletčerovi poznámky - je tam uvedeno spoluautorství těchto tří osob - a právě Fletčer a jiní jeho součastníci stojí za herezemi, které se z Hnutí svatosti dostali k letničním, nechoarismatikům a charismatikům. To vše díky nesprávné definici svatosti a nepochopení Boží milosti. Tím jsem se, ale odklonil od tématu. Konec poznámky. -

Autor toho videa tedy zpochybňuje biblické učení o tom, že tvrdí, že stačí jenom získat svatost, tím že nás Bůh posvětil a pak můžeme dále hřešit; ale bible říká, že se máme posvěcovat: -
citace: -
"Posvěcujte však ve svých srdcích Pána Boha a buďte vždy připraveni dát odpověď každému, kdo vás požádá o zdůvodnění naděje, která je ve vás, a to s krotkostí a úctou" První list Petrův 3, 15.
Citace:
"Nyní však, když jste osvobozeni od hříchu a podrobeni do služby Bohu, máte své ovoce k posvěcení a výsledkem je věčný život." List Římanům, kapitola šest, verš 22. Ve verši je zdůrazněno: - Když jste osvobozeni od hříchu, máte své ovoce k posvěcení. konec důrazu. To znamená, že obrácený a pokřtěný křesťan, již má Ducha Svatého a je svatý. Tečka. Konec poznámky - říjen 2022.


Pavel zde vlastně jasně mluví o dvou druzích spasení. Jedno spasení je posvěcení, kterého jsme dosáhli díky tomu, že Ježíš zemřel za naše hříchy a my jsme v tu oběť uvěřili, čímž jsme byli očištěni. Druhé spasení se však uskutečňuje právě tou poslušnosti, o které zde mluví jako o podrobení se do služby Bohu. Tzn. že zde jsou nutně nějaké skutky, kterými prokazujeme svou svatost a věrnost Bohu. Výsledkem této činnosti a poslušnosti je ovoce Ducha Svatého, ze kterého také máme užitek nyní a v čase budoucím, až dosáhneme toho zaslíbení, které nám Bůh dal. Poznámka editora říjen 2022: Vypouštím větu k pozvánce ke knize Křesťanova dokonalost, autorem byl Timoty Merit.... konec poznámky. -

JINÝ PROBLÉM UČENÍ TLR. -
Vzpomínám si však na jiný problém učení TLR, protože na kickstartu, který byl loni v Brně (2019) vyučující Jon říkal, že ti lidé, kteří nedělají ty věci, o kterých oni vyučují (tedy ta evangelizace a uzdravení) se nedostanou do Božího království...Není to přesná citace, tu nemám, ale je to implikace. Mám pocit, že tam spíš bylo to učení o tom, že jeden bude vzat a druhý zanechán. Fakt si to už nepamatuju. Posluchači se tomu moc divili a někdo z publika říkal, že to není možné! Není to možné proto, že my už posvěcení máme. Tady je tedy vidět, že učení TLR je v rozporu s biblí, protože vyvíjejí nezdravý nátlak a učí, že všichni mají být evangelisti, že všichni mají dělat tyto věci a kdo je nedělá nebude spasen. Možná to neřeknou přímo takto, ale s tímto nebiblickým učením jsem se setkal u lidí, kteří naslouchají učitelům a kazatelům z Hnutí víry a Nové apoštolské reformace.

6:16 Autor videa říká: že Torben učí, "že víra znamená poslušnost" a to taky znamená. Víra má dvě složky, jednak je to to že jsme uvěřili a Bůh nám to přičítá jako spravedlnost, ale pak je tu ještě ta víra jako věrnost a poslušnost, kterou Abraham poslechl Boha, šel do země zaslíbené a znovu k němu Bůh promluvil a znovu ho Abraham poslechl a celou tu zemi prozkoumal.
6:19 Autor videa říká: "On učí, že je možné, že někdo může ztratit své spasení, pokud vždy nenásledují Ducha Svatého." Tohle Torben nikde neučí, je to nesmysl. Autor videa zřejmě nerozumí základním biblickým pojmům. Je však pravda to, že Torben nahrál na internet takové množství video materiálu, že jakákoliv zmínka o odpouštění hříchů (posvěcování) se vytrácí, protože tomu zřejmě nevěnoval žádné učení, kromě lekcí o pokání a křtu a výuce jak lidem sdělit evangelium!.

6:15 Autor: "Říká, že nenásledování ducha svatého je neodpustitelný hřích." Tak to nevím kde to měl říkat, o tom jsem neslyšel. Bible říká že jediný neodpustitelný hřích je ten když se rouháte Duchu Svatému, ale mám za to, že to Torben vysvětloval tak, že to je ta situace, kdy jste jako odpadlík od Boha a Boží nepřítel, který nenávidí Boha - anti-Krist. Člověk, který Boha nenásleduje a sleduje jen vlastní zisk (třeba jako Jidáš). Odkaz si nepamatuju.

Autor pak udává další tvrzení bez podložení odkazů, takže k tomu se nedá vyjadřovat. Ale říká věci, které Torben neřekl např.: "Pokud budou správně dělat to a to a tamto, tak možná budou spaseni." Ne, to Torben opravdu neřekl. Velká část jeho teologie se opírá o verš, kde Ježíš říká, že abychom přišli do Božího království, musíme se narodit z vody a z Ducha (Jan 3:3-5 a z Sk 2:38). A protože lidé, kteří berou vážně Boží slovo se jím chtějí řídit, přesným postupem, který dal Ježíš a apoštol Petr.

7:15 - Musíme změnit způsob našeho spasení - Lekce 10 - 0:9:00
To jsem už probral... Věta vytržená z kontextu učení "Tři v jednom: Pokání, křest a poslušná víra.": "Musíme změnit způsob našeho spasení, protože spasení není jen není jen jedna věc." viz Římanům 12
To právě říkal, že spasení není jen pokání nebo jen víra, ale je to více věcí, ve kterých je třeba vytrvat.
"A všichni vás budou kvůli mému jménu nenávidět, ale kdo vytrvá až do konce, ten bude spasen." Mt 10:22+24:13, Mk13:13
"Potřebujete totiž vytrvalost, abyste vykonali Boží vůli a dosáhli zaslíbení." Židům 10:36+12:1+Jk 1:3
Kdybychom spasení už měli a nemuseli bychom proto dělat již nic, proč by apoštolové psali o vytrvalosti?


Další věta vytržená z kontextu:
7:27 - Co církev dnes učí není celý základ spasení, který vidíme v knize Skutků  - Lekce 7 - 0:12:34
0:12:00 - Torben mluvil o katolické, luteránské a baptistické církvi. Torben říkal, že ty reformované církve byly postaveny na základech katolické církve. Nebyly pořádně reformovány. On říká, že ty církve nestaví na původních základech jako vidíme ve skutcích apoštolských. A v tomto kontextu tedy říká, že je třeba předělat ten špatný základ, který si vybudovaly ty církve, ne že musíme předělat základ toho co učí bible! Je jasné, že v souvislosti s katolickou a luteránskou církví Torben má na mysli to, že jim chybí křest ponořením do vody a křest Duchem Svatým.


lekce 8 - NEJASNÁ DEFINICE TOHO KDO JE KŘESŤAN
7:33 - Křesťan je někdo kdo činí pokání, pokřtí se ve vodě a je naplněn Duchem Svatým a žije stejným způsobem jako Ježíš, tím že chodí po okolí a káže evangelium, uzdravuje nemocné a vyhání démony
Pokud by to Torben takto řekl, tak bych s tím měl problém. Lekce 8 - 0:0:37

0:32:45 - "Proč mi však říkáte: `Pane, Pane,´ a neděláte, co říkám?" Lukáš 6:46
"A myslím, že když mluvíme o spasení, je to všechno o Ježíši. Je to vše o tom, věřit v něj; přijmout ho jako Pána. Ale přijmout ho jako Pána znamená poslouchat ho. "

Jasně, a právě proto nedává smysl, že Torben chce nově narozené věřící hned posílat na ulici a kázat evangelium, když ještě ani nepoznali Boží slovo, nepoznali jaká je jeho vůle, co Ježíš říká a jak mají (morálně) žít. Jaké morální povinnosti má Křesťan? Co říká Ježíš a jak apoštolové vykládají nauku o lásce? To má být začátek. A teprve až poté se můžeme bavit o službě uzdravení, prorokování, evangelizace atd. Protože apoštol Pavel jasně říká, že láska je na prvním místě je to základ. Takže oni také ti nově obrácení potřebují tu lásku poznat a poznat vedení k nápravě svého jednání. A to vyžaduje čas. Přece napsal:

"Kdybych mluvil jazyky lidí i andělů, ale neměl bych lásku, byl bych jen dunícím kovem nebo řinčícím činelem. A kdybych měl proroctví a rozuměl všem tajemstvím a veškerému poznání a kdybych měl všechnu víru, takže bych i hory přenášel, ale neměl bych lásku, nejsem nic. A kdybych rozdal veškerý svůj majetek a kdybych vydal své tělo k spálení, ale neměl bych lásku, nic mi to neprospěje." 1 Korintským 13:1-3


Jinými slovy tu Pavel říká, že základním kamenem je láska, na které budeme budovat službu. Dokud tyto věci nemáme ujasněné a vyřešené, tak ztěží někdo může sloužit na ulici evangelizací, když ještě ani nezná Boží slovo.

Takže Torben tam dále mluví o tom, že nemůžeme mít jen vyznání, ale musíme žít také tak, aby v našem životě nepřevládal hřích. "Musíte svým životem ukázat, že je vaším Pánem. Nestačí jen vyznat, že jste spasen." (33:49) Musíte tedy pokračovat ve víře, ve skutcích víry...


O souzení:
0:33:50 - dobrá otázka na Torbena: divák se ptá, "Doufám, že neříkáš, že lidé z luteránské a katolické církve nejsou spaseni?" Torben odpovídá: "Neřekl jsem, že nejsou spaseni, protože nevím." (Doporučuju shlédnout do 35:11 a od 0:35:32)
Zajímavá je Torbenova poznámka ohledně soudu:
0:35:50 - "Souzení není jen: 'Jdeš do pekla!' Ne! Souzení je i: 'Jdeš do nebe!' Jak to můžeš vědět? Jak můžeš s jistotou vědět, že on jde do nebe?" Torben však mluví o konkrétních lidech, ne o kázání evangelia a biblických pravd.


7:59 - Jestliže by se někdo (po kříži) zeptal Ježíše, co dělat, aby byl spasen, řekl by: čiňte pokání, nechte se pokřtít ve vodě a v Duchu Svatém. Lekce 7 - 0:52:22
Takhle to neřekl. Řekl:
0:52:08 - "Jestliže by se někdo (po kříži) zeptal Ježíše, co dělat, aby byl spasen, neřekl by: 'Modli se modlitbu hříšníka (angl. Sinner's prayer), řekl by: 'Čiň pokání ze svého hříchu!' Pak by řekl: 'Nech se pokřtít ve vodě do Ježíše Krista' a pak by řekl: 'Buď pokřtěn Duchem Svatým'. Proč pokání? A proč je to křest ve vodě a proč je to křest Duchem Svatým? Protože věříme v Boha Otce, Ježíše Syna Božího a Ducha Svatého. Mnoho učedníků se snaží žít jako učedník jenom s jednou nebo dvěma věcmi. Dneska existují lidé, kteří věří v Ježíše Krista, ale ten Duch Svatý není součástí jejich života. A kvůli tomu nemají plnost Boží a žijí v oklamání. Jsou oklamáni. Tak co tu vidíme je Božství: pokání je směrem k Bohu, křest je do Ježíše Krista a křest je s Duchem Svatým. Takže zde máme Otce, Ježíše Krista a Ducha Svatého." V tom je celé Božství. 0:54:42 - dobré vyučování, doporučuji shlédnout!

Lekce 10 - dobré vyučování o křtu:

8:18 - Ve křtu vodou pohřbíte svůj starý život. Ale to také nestačí [aby byl spasen]. Potřebujete také být pokřtěni v Duchu Svatém, protože tam přijmete to z čeho potřebujete žít nový život vedený Duchem. - Lekce 10 - 0:08:47 - Toto je OK, to řekl.

8:33 - Jak může voda zachránit? Jak může být voda prominutím hříchů? Jak nás může voda umístit do Krista? Jak může voda omýt naše hříchy? Fyzické věci mají duchovní dopad. Židé tomu rozumí." - Lekce 10 - 0:23:08
Kontext - NEBEZPEČNÉ UČENÍ (asi zděděno z metafyzických kultů jako je New Thought):
0:22:06 - "Je to více než jen symbol. A myslím si, že náš problém je, že uvažujeme řeckým způsobem, kdy si myslíme, že věci jsou duchovní nebo duchovní nejsou. Ale od nás se neočekává, že budeme přemýšlet tímto způsobem, protože fyzické věci mohou mít duchovní vliv."
OBÁVÁM SE, ŽE TOTO JE UČENÍ PŘEVZATÉ Z NEW AGE. TOTO JE ZÁKLAD MAGIE A ČARODĚJNICTVÍ, kdy někteří lidé si myslí, že když budou dělat některé opakované úkony, nebo nějaké věci nahlas prohlašovat, budou dělat určité magické (nebo prorocké) úkony, že tím něco změní v nějaké duchovní realitě, jenže toto učení je svou podstatou okultní a doopravdy nevychází z bible, ale z metafyzických kultů, z myšlenek a učení, které se zrodili ve světě spirituálním, prostřednictvím médií, jasnozřivosti a jiných Bohem zakázaných praktik. To jsou učení, která přišla z duchovního světa, který není od Boha, a tady Torben teď prezentuje tyto věci, jako v Hnutí víry věří tomu, že můžete svým slovem promlouvat do stvoření věcí ("To speak things into existence"). Jenže v bibli nic takového nemáme. Bible vyzívá k tomu, že máme proklamovat Boží zaslíbení, ale to je něco jiného než to co učí Hnutí víry ohledně "speak things into existence". Kdyby to bylo tak jak říká Torben, tak je to průser jak prase, protože cokoliv bychom udělali by nás svazovalo a museli bychom se furt kontrolovat. Ostatně, Torben tímto mylným tvrzení vlastně ospravedlňuje pověrčivost!

Jinak ale autor toho videa proti Torbenovi, tady tvrdí úplné nesmysly: "Takže jeho implikace je, že spasení je skrze křest, nikoliv milostí skrze víru" toto je totální blbost. Tohle není Torbenova implikace ale toho autora. Jak jsme již slyšeli v minulosti, Torben to nevyučuje odděleně, ale jako jeden balíček který je neoddělitelný stejně jako nemůžete říct, že Otec je Bůh a Ježíš je jen člověk. Torben říkal, že pokání, křest vodou a v duchu jsou neoddělitelné. A samozřejmě, že pokání je na základě víry, kdy člověk je ospravedlněn zadarmo z víry, ale pak se to musí dokončit tím křtem ve vodě, jinak by to bylo jako by Abraham uvěřil Bohu, ale nenásledoval by ho do země zaslíbené, takže by vlastně neuvěřil. Jak řekl apoštol Jakub:

"Chceš však poznat, ó marný člověče, že víra bez skutků je mrtvá?" Jk 2:20
"Jako je tedy tělo bez ducha mrtvé, tak je mrtvá i víra bez skutků." Jk 2:26

Tento člověk tedy v jednom kuse jen vytrhává věty z kontextu a ignoruje to co bylo řečeno již v jiných lekcích. To bylo vysvětlené v "Lekce 10 - Tři v jednom: Pokání, křest a poslušná víra."

"Fyzické věci mají duchovní dopad." 
Pokud tuto větu Torben doopravdy řekl, pak tato myšlenka je totožná s učením Nové apoštolské reformace (což je bludné učení). Je to to samé jako magie, převzaté z učení New Age, respektive z učení New Thought. Pokud tomu doopravdy věří. Křest je ale něco jiného a tuto větu bych k učení o křtu nepřiřazoval.

8:54 Ve knize Skutků byl každý pokřtěný ve stejný den. Okamžitě když uslyšeli poselství o křtu byli pokřtěni. Lekce 10 - 0:14:43 Toto jsem už zpracoval viz: "Lekce 1 - jasné vytržení z kontextu"

9:05 - Podmínka Nové smlouvy je, že pokračujeme ve víře, jsme pokřtěni ve vodě a jsme pokřtěni v Duchu Svatém. Lekce 16 - 0:55:46

Na tom nic vadného nevidím. To jsem už vysvětloval.

9:13 - Předpokládá se od nás  ... To jsem už zpracovával viz: "Lekce 10 - Tři v jednom: Pokání, křest a poslušná víra." ... Torben říkal: "Nemůžeme oddělit ty tři věci...", "To nestačí pouze věřit v Boha, nebo pouze věřit v Boha a Ježíše, máme Boha Otce, Syna a Ducha Svatého. A mezi těmi tři je jednota mezi těmi třemi - ve stejný okamžik jsou to tři osoby, Bůh Otec, Ježíš Kristus a Duch Svatý, takže je to jedno a zároveň tři. Chápete. A stejná věc je to s pokáním, křtem ve vodě a Duchem Svatým - jsou to tři různé věci, ale ve stejný čas. Nepředpokládá se od nás, že budeme mít jenom jednu věc z té trojice.". To je biblické. Zatímco pokáním a vyznáním člověk přijímá odpuštění hříchů, člověk se musí rozhodnout pro následování Krista, což dělá tím křtem. A křesťanská víra rozhodně není jenom jedna věc, je to celý soubor věcí jako čtení bible, komunikace s Bohem, díku učinění... Celý soubor věcí, který dokazuje, že ho milujeme a jsme mu věrní. Tím, touto věrností, touto vírou se uskutečňuje naše spasení. Takže opět opakuji: "Proto, moji milovaní, jako jste byli vždycky poslušní, nejen když jsem byl přítomen, ale nyní mnohem více, když jsem nepřítomen, s bázní a chvěním uskutečňujte spasení svých duší." Fil. 2:12
Tedy ten autor dokazuje jedině svou neznalost písma a to, že stále nechápe základy křesťanské víry (nechápe nebo nežije podle nich).
Je to stejná logika, jak o když řekneme, že nestačí jen věřit že Boží slovo je pravda nebo že Boží slovo je jedinou autoritou v mém životě, pak také s tím ruku v ruce jde i to, že se tím slovem řídím a tedy usiluji o to nehřešit. Nebyla by to víra v Boží slovo, pokud bych pokračoval stejným způsobem života jako neobrácený člověk.

9:30 Nová smlouva je postavena na podmínce křtu ve vodě. Lekce 16 - 0:59:48
Autor: "Lži, lži, lži..."
Nechápu jak o tom vůbec někdo může pochybovat, snad jedině člověk, který je nevěřící a ze světa...

"Já vás křtím ve vodě k pokání; ale ten, který přichází za mnou, je silnější než já; jemu nejsem hoden ani nést sandály. On vás bude křtít v Duchu Svatém a ohni." Mt 3:11
"Já jsem vás křtil ve vodě, ale on vás bude křtít v Duchu Svatém." Mk 1:8
"Jan jim odpověděl: Já křtím ve vodě, ale uprostřed vás stojí ten, koho vy neznáte:" J 1:26
"Ani já jsem ho neznal, ale ten, kdo mne poslal křtít ve vodě, mi řekl: ‚Na koho uvidíš sestupovat Ducha a zůstávat na něm, to je ten, který křtí v Duchu Svatém.‘" J 1:33
(To byly čtyři křtění ve výskyty "en 'udati" ve třech evangeliích)
Další výskyty mluví např. o tom, že Ježíš vystoupil z vody (Mt 3:16, Mk 1:10) nebo Filip s komorníkem vystoupili z vody: 8:39. Nejprve sestoupili do vody:  [eis to 'udór] v Sk 8:38.
V Ef 5:26 se píše o koupeli [lútró tú 'udatos] neboli o vodním křtu koupáním. Tam se píše, že Kristus skrze tuto vodní koupel očistil a posvětil svou církev, tedy každého kdo prošel vodním křtem, což je jedno a to samé.

ZASLÍBENÍ OČISTNÉHO KŘTU V TÓŘE

A co teprve zaslíbení Tóry dle Ekumenického textu: "Pokropím vás čistou vodou a budete očištěni; očistím vás ode všech vašich nečistot a ode všech vašich hnusných model." Ezechiel 36:25, což se dá přesněji přeložit takto: "Rozprostřu na vás čistou vodu a budete očištěni..." nebo prostě "Důkladně vás omyji čistou vodu a budete očištěni..." Neboť užití toho slova  וְזָרַקְתִּ֧י [wezákartí] znamená hojně rozprostřít, od slova זָרַק záraq
Brown-Driver-Briggs uvádí, že to slovo znamená hodit nebo vyhodit objem něčeho, z toho se implikuje hojně rozprášit nebo hojně postříkat ... jako například když vylijete kýbl s vodou apod.. Potom je podobné hebrejské slovo רָקִ֖יעַ [ráqia], které znamená "klenbu" jako v genesis 1:6, a to znamená rozšířený povrch, rozloha nebo také prostor. Takže je jasné, že oním pokrytím v Ez 36:25 Bůh nemyslel jen smočení čela nebo hlavy, ale minimálně pokrytí velké části těla vodou; vzhledem ke kontextu: očištění od všech nečistot však šlo opravdu o koupel celého těla.

O POSLUŠNÉ VÍŘE  ... Autor zpochybňuje svoje vlastní výroky...

9:32 Lekci 10 0:26:16 jsem už zpracoval .
9:45 Když Bůh mluví o milosti a víře, která nás zachraňuje, tak mluví o smlouvě, která je postavena na milosti a víře - Lekce 16 - 0:58:39 (kontext začíná v 51:00)
9:55 Myslíme si, že pod milostí můžeme hřešit - Lekce 15 - 0:57:28
Teď to autor komentuje těmito slovy: "Dobrá, každý kdo si myslí, že hřích je OK, poté co byl spasen, myslím, že zpochybňují svoje vlastní spasení..." Tak o čem to sakra mluví? Před chvílí Torben říkal to samé o podmínění nové smlouvy a spasení tím, že nebudeme svévolně hřešit a on tady teď říká, "myslím, že zpochybňují svoje vlastní spasení"? Tak to je totálně mimo. Nejdříve napadá Torbena, že překrucuje písmo a pak řekne, že ho vlastně nepřekrucuje.

"Kdokoli pohrdl Mojžíšovým zákonem, na základě výpovědi dvou nebo tří svědků bez milosti umírá. Čím přísnějšího trestu si myslíte, že bude hoden ten, kdo pošlapal Božího Syna, přestal si cenit krve smlouvy, kterou byl posvěcen, a potupil Ducha milosti? Známe přece Toho, který řekl: 'Má je pomsta, já odplatím,' praví Pán, a znovu: 'Pán bude soudit svůj lid.' Je hrozné upadnout do rukou živého Boha!" Žd 10:28-31  
Zase se vrací k již probranému tématu:
10:21 Jestliže tomu věříte, pak jste nepochopili víru, víra je poslušnost. Lekce 10 - 0:20:03
Autor: "Ne, židům 11:1" používá ASV: "Now faith is assurance of things hoped for" čili "Víra je záruka věcí ve které doufáme", ale YLT říká "And faith is of things hoped for a confidence, of matters not seen a conviction," "víra je důkaz věcí, ve které doufáme..". Jinými slovy, lze verš chápat, tak, že pokud něčemu věříš, tak musíš dokázat, že to myslíš vážně. Poslušnost je důkaz víry. V křesťanství je tím důkazem křest a to, že následně žiješ zbožný život ... Ještě jednou: Abraham dokázal svou víru poslušností Boha. Manželka nemůže říct manželovi: věřím ti, a přitom mu prohrabávat osobní věci, aby zjistila, jestli ji nepodvádí. Křesťan nemůže říct věřím bibli nebo věřím Ježíši, ale přitom nečíst bibli a vůbec se nezajímat o Boží slovo. Pokračovat životem zloděje aut, apod. To by nebyla víra.

MRTVÁ VÍRA

10:34 - Bůh nás nepovolal abychom mu věřili, ale abychom ho znali: Lekce 7 - 0:19:22
Očividně tam Torben mluvil o lidech, kteří mu říkali "Pane Pane," a on jim řekl, že je nezná, protože to byli pachatelé nepravostí. Torben tam mluví o tom druhu víry kdy:
"Ty věříš, že je jeden Bůh. Dobře činíš. I démoni tomu věří - a třesou se! Chceš však poznat, ó marný člověče, že víra bez skutků je mrtvá?" list Jakubův kapitola 2, verše 19 až 20
Kontext který následuje hned potom: -
"A toto je ten věčný život, aby poznali tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíše Krista." Evangelium Jana kapitola 17, verš třetí.


Čili nestačí jen věřit, věřit mohu, že mám doma bibli. Můj otec je katolík, má doma bibli, ale nikdy ji neotevřel - zdůrazňuji - nikdy ji neotevřel! - a Boha nezná! A je velký rozdíl mezi tím jestli jen věřím, že Bůh je ale neznám ho nebo důvěřuju Boha, protože ho znám a znám jeho slovo na, které se mohu vždy spolehnout! Pokud člověk zůstane u mrtvé víry, to je urážka pro Boha, je to jako byste dostali od přítelkyně či manželky dárky k Vánocům, ale nikdy byste je neotevřeli! Je to urážka, je to důkaz toho, že nemilujete, že si neceníte toho člověka a nemáte ho ve vážnosti. Proto ani Bůh nezná takové lidi a až přijde Syn člověka ve slávě svého Otce, on jim řekne: - Odejděte ode mě vy, kteří činíte nepravost, nikdy jsem vás neznal!




Wednesday 25 May 2022

Jak ‚apoštol‘ Edward Irving spiritualizoval celou Bibli

 Překlad stránky: https://www.mylife4jesus.co.za/index_files/Page412.htm


Jak ‚apoštol‘ Edward Irving spiritualizoval celou Bibli

 

Jak se přirozená, zatemněná mysl člověka (Tma nebo Blázen) ve skutečnosti stává samotným „duchovním světlem“

Zatímco církve, které zduchovňují Bibli, nemusí nutně vyučovat celého Platóna a dogmata jeho následovníků a jen zřídka ve viditelných nebo přímočarých formách, je zajímavé vidět, jak tato pohanská myšlenka pronikla do církví a také do našeho sekulárního světa. Například řecký filozof Plotinus postavil své novoplatonské učení na filozofiích Platóna a k této bezbožné tezi neustále přidával gnostické názory jako „zachrána inteligentním poznáním (vycházející z) mysli a rozumem“. 

Tímto způsobem Plotinus vytvořil náboženství uctívání přírody – „panteismus“, víru, že bůh je všechno a všechno je bůh; lidé jsou tedy „bohové“. Plotinus pak použil panteismus jako základ pro učení, že „přirozená“ lidská mysl nebo duše byla vytvořena „nedokonalým“ bohem stvořitelem, Demiurgem. Abychom tuto zdlouhavou a komplikovanou gnostickou filozofii srozumitelně vyjádřili:

„Demiurg je ‚temný‘ bůh, alias ‚Blázen‘. Proto stvořil lidskou mysl „přirozenou“, „pošetilou“ a „temnou“ – ačkoli „přirozená“ mysl má schopnost aspirovat na vysokou úroveň inteligentního myšlení.

Z toho plyne takzvaný „fakt“, že lidé, ovládaní Bláznem, používají pouze 10 % svého mozku! 

 

Jelikož bůh „Demiurg“ žije v temné mysli, sám Demiurg se ve skutečnosti „stal“ vědomím duše nebo bohem „přirozené“ mysli. Jako takový tento „bůh mysli“ „proměnil“ „přirozenou“ lidskou mysl na samotného Demiurga. Tak se „přirozená“ mysl člověka sama „stala [entitou] temnoty;' "vždy se zhroutí do sebe, když se soustředí dovnitř na svou vlastní "temnou" nedokonalost." 

¨ Mysl lidstva by navždy zůstala Temnotou, Demiurgem nebo Bláznem, nebýt takzvané „skutečnosti“, že lidstvo údajně začalo inteligentně uvažovat a „zcela náhodou“ si uvědomilo, že díky své schopné, ale nevyužité inteligenci , mysl člověka je schopna se spojit s nejvyšším řeckým bohem zvaným 'Ten Jeden'. ( Jeden byl také znám jako 'Pan' několik tisíciletí před Platónem a Plotinem.) Ten, neboli 'Monad', se také nazývá 'dobro' a 'světlo'. Monad je údajně „dokonalý bůh stvořitel“.   

Takže, když se „přirozená“ mysl člověka spojí s „Jedným“ prostřednictvím inteligentního „Rozumu“, nejvyšší bůh, „světlo“, „sestoupí“ do Demiurga a přemůže „Tmu“. Monad neboli „světlo“ pak ve skutečnosti „přebývá“ v Intelektu (inteligentní, osvícená duše nebo mysl člověka) a celá mysl člověka se sama „stává“ osvícenou.

¨ Intelekt neboli „zatemněná mysl“ se pak ve skutečnosti „ stává “ duchem; stane se andělským ; stává se 'bohem;' stává se „Jediným“ neboli bohem nazývaným „světlo“. Tato „duchovní“ mysl člověka (Ten Intelekt) je údajně „čistým duchem“, „čistým světlem“ a dokonce „čistým bohem“ sama o sobě, a proto je schopna na vše nahlížet „duchovně“ tím, že se soustředí ven, nikoli dovnitř – tedy se spojuje nejen s celým vesmírem „tam venku“, prostřednictvím „geometrie“ zdiva (masonry=zednářství nebo svobodné zednářství), ale se vším v kosmu samotném. Tímto způsobem se lidstvo stává „bohy světla“ a součástí kosmu, přesně jako ve „sdíleném lidském vědomí“ všech zednářských dogmat a dogmat New Age 

¨ Je děsivé a naprosto nepřijatelné, že v různých podobách tento pohanský odpad bují v církvích! Při pohledu na tyto filozofie je jasně vidět, že náboženství posledních časů „New Age“ , které je také využíváno psychiatrií a psychologií (pomocí channelingu?), rozhodně není nové. Je to právě oživené čarodějnictví , které se otevřeně zvedá mezi církvemi a dokonce i mezi opravdovými věřícími v Ježíše Krista. Z toho také můžeme vidět, že ačkoli řečtí filozofové a církve jako OAC, NAC a další „apoštolové“ (mimo jiné) popírají existenci ďábla jako skutečné entity; takzvaná „probíhající válka“ mezi dobrem a zlem pro „mysl člověka“ byla předvedena již ve spisech Plótina již v roce 270 našeho letopočtu.

 Mezi Ježíšem a Satanem však již neexistuje žádná „válka“ o vykoupení, spasení a požehnání celého upřímně věřícího lidstva (J 3:16) (Možná je pan autor kalvínista, protože nestačí jen věřit, ale také poslouchat Pána, p.p.). Pavel v Koloským 2:8–15 varoval: „Dejte si pozor, aby někdo vás podvádí filozofií a [jiným] prázdným podvodem, podle lidských tradic a základních principů světa, [jako v ‚geometrii‘ zednářství,] a ne podle Krista. Neboť v [samotném Ježíši] přebývá [přítomný čas – a to není ‚duchovní mysl‘ ‚apoštolů‘] Božství, [Otec, Syn a Duch svatý] tělesně a [všichni Písmo, praví věřící] jsou úplní v Něm, který je Hlavou veškerého knížectví a moci[Neboť v minulém čase] odzbrojil [všechna] knížectví a moc a učinil z nich veřejnou podívanou, [zcela] nad nimi zvítězil [splněním celého Zákona na místě všech skutečných věřících,]“ (Mt. 5:17; Gal. 5:1-6.)   

¨ Bitva(ne válka , která byla plně vyhrána na Golgotě, Kol. 2:9-15) o mysli (ne fyzické nebo duchovní mysli, ale myšlenky a přesvědčení lidstva) pokračuje. Stejně jako při pádu v Edenu je nejhrozivější zbraní, kterou Satan proti lidstvu používá, podvod. Tak Pavel učil ve 2. Korintským 10:3-5: „...[V moci a jménu Ježíšově] boříme pevnosti [nebo silné bludy;] svrháváme, [ nevyháníme démony z věřících, ale] argumenty, [představy] a každá vysoká věc, která se povyšuje proti poznání [kontextového Slova] Boha…“ To je přesně to, co právě děláme.  Ježíš úplně porazil Satana na kříži a věčně vyhrál ‚válku ‘, ale jeho praví učedníci ‚bojovali‘ s podvody démonů denně vyvracením falešných dogmat, dalších lží atd.   

 

 * * *


Zednářská/platonistická „spiritualizace“ Emmanuela Swedenborga a Williama Blakea (1827) se stala jádrem „spiritualizace“ celé Bible (sebeprohlášeného apoštola E.I.?) apoštolským Edwardem Irvingem:  

William Blake (1827) znečištěný blábolením „svatého“ Augustina, velkého zednářského „intelektu“, filozofa a umělce, vybudoval svou „spiritualizaci“ celé Bible na Platónově „Teorii forem“, učení Emmanuela Swedenborga, (1785) a Plotinovu novoplatonismu. Později byl zednářský Swedenborgský obřad zasvěcení do zednářské lóže založen na Swedenborgově učení.

Emmanuel Swedenborg byl švédský vědec, filozof a luterán , který se považoval za „čistého ducha“ kvůli své „osvícené, duchovní, božské mysli“, jak je popsáno výše; anděl nikoliv člověk a údajně „boží spojení mezi nebem a zemí;" zprostředkující velekněz nebo Kristus." Toto narcistické evangelium založil na víře, že musí uskutečnit „manželství mezi nebem a zemí“ (já bych řekl, že asi jde o alychimistický výraz, spojení, p. p.) (nebo vlastně mezi „spiritualizací Bible“ a „ rovnováhou mysli“). Toto takzvané ‚manželství‘ je údajně „migrace lidstva z pekelného stavu mysli do nebeského stavu mysli.“ Tato podivná „spása“ mysli nebo duše je samozřejmě v přímém rozporu s biblickou definicí Pravého Boha o znovuzrození lidského ducha , nikoli „mysli“, spása , věčné nebe a věčné peklo , (1. Tes. 5:23; Jan 3:16; 1:1-14; 3:3-5.) 

¨ Aby Swedenborg zavedl své bezbožné, pohanské evangelium v ​​křesťanství, učil, že biblická nauka o nebi a pekle (stejně jako všechny ostatní biblické pravdy) musí být ‚spiritualizována‘ na pouhý ‚stav mysli‘ nebo pouhé ‚vnímání lidské mysli‘.“ Proto Swedenborgova radikální ‚ Církev Nového Jeruzaléma‘ slíbila, že „duchovní osvícení je nyní k dispozici pro ty, kteří otevřou své oči tomuto ‚novému‘ evangeliu“. Toto evangelium bylo a stále je gnostické/zednářské/platónské/Plotínovo/augustinské) vědění, které údajně může „proměnit celou Bibli [a také ‚zatemněnou‘ mysl člověka samotnou] v ‚čistého ducha‘.“ I faktické, historicky doložené události, jako je Ježíšovo vzkříšení a nanebevstoupení, jsou údajně „čistým duchem“ ve všech „duchovních myslích“, a nikoli doslovně!

Swedenborg kritizoval vůdce, kteří se opírají o Bibli následovně: „Uvedli křesťany v omyl, aby ‚slepě‘ věřili, že když se narodili do přirozeného světa, nemohou vnímat nic odděleného od toho, co je přirozené... Oklamali lidi, aby věřili, že duchovní svět přesahuje chápání. (ale je to údajně „inteligentní zduchovnění“ přirozené mysli.) 

Pravdou je, že tento muž, stejně jako všichni jeho následovníci, kteří věří, že se jejich „přirozená“ mysl může „stát čistým duchem“, mluvil nesmysly pokaždé, když otevřel ústa. Ve skutečnosti tím rouhavě myslel, že Bůh sám oklamal lidi, aby uvěřili, že jejich „mrtví“ lidští duchové se musí znovu narodit v Ježíši Spasiteli a jeho plném usmíření, aby mohli vnímat duchovní svět.

Sám Ježíš však vysvětlil: „Pokud nejste [duchovně, nikoliv mentálně] znovuzrozeni, [jinými slovy také: pokud váš osobní lidský duch, nikoliv mysl, neožije], nemůžete vidět, [vnímat] ani vstoupit do [Duchovního] Božího království…“ (1. Tes. 3:23; Jan 3:3–5.) 

 

* * *

 

Ilumináti a Swedenborg :

Blake i Swedenborg byli zednářskými „elitáři“, které vytvořili Ilumináty, aby mimo jiné vlili falešnou křesťanskou mystiku do církví, které byly (a jsou) ochotny nějakým způsobem učit své platonicko-zednářské doktríny. Tam, kde je v křesťanství zapojeno zednářství v jakékoli formě ( také letniční/charismatické hnutí )(Autor to asi píše, protože skutečnými původci charismat jako jsou jazyky, padání na zem a prorokování, a domnělého Ducha svatého byli sektáři a heretici jako J. A. Dowie a Frank Sandfords, kteří převzali své doktríny od Edwarda Irvinga, který těmi letničními praktikami také disponoval, potažmo sem lze  zařadit i kult Charlese Fox Parhamse, p.p.), cílem je vždy tajně šířit zednářské učení smíchané s biblickými verši. 

Blake se absolutně netajil svými vazbami na zednářství a Ilumináty. V důsledku toho většina Blakeových obrazů a učení zobrazuje (a popisuje) zednářský emblém kompasu a čtverce a další zednářské regálie.

Tyto insignie otevřeně deklarují iluminátskou agendu celosvětové komunistické revoluce a konečnou kontrolu nad řádem jednoho světa prostřednictvím politiky a náboženství (Zjevení, kapitola 13.) Od počátku 19. století až do dnešního dne byly tyto cíle tajně a otevřeně sledovány prostřednictvím církví.; pomocí takzvaných „nových, duchovních zjevení“ z Bible! 

 

                                                                                        blake.png

[Poděkování lidem, kteří vytvořili obrázky a fotografie použité na tomto webu]

Nahoře : Jeden z Blakeových zednářských obrazů, zobrazující mnoho emblémů zednářského bratrstva

 

Skutečným cílem takových náboženských revolucí během devatenáctého století byla totalitní, globální kontrola Iluminátů pod vládou Emmanuela Swedenborga , která nejprve začala v církvích . Základním významem jejich doktríny o takzvané „duchovní regeneraci lidské mysli“ bylo „smést ze země každého prince a každého krále, aby bůh Swedenborg mohl nekontrolovaně vládnout nad celou zeměkoulí“ [ vlastněním mysli mužů .]“ [Od: 'William Blake a radikální Swedenborgians,' Robert Rix a Wikipedie.] 

 

Použili pohanství, temné síly a vizualizaci New Age k ‚spiritualizaci‘ Bible :

Filosof z počátku 19. století století William Blake, který vycházel ze zednářského učení Swedenborga a gnosticismu Platóna a Plotina, přidal okultní techniky „tvůrčí energie“, „inteligentní spiritualita a „aktivní představivost“; (takzvaná ‚vizualizační síla mysli.‘) Poté označil tento šamanský lektvar za „esenci a sílu“ „duchovní nebo osvícené mysli-existence lidstva“. (Okultní techniku ​​vizualizace používají také členové letničního / charismatického hnutí a její mocí není Ježíš z Bible, ale Satan.)(Možná má autor namysli církve jako Bethel Church nebo Hillsong, které řadíme pod NAR/HV, p.p.) 

Dobře známý v náboženstvích, jako je new age, hinduismus a buddhismus, (také křesťanství), to znamená, že pomocí takzvané „síly své mysli“ mohou ‚aktivně vizualizovat‘ nebo vykouzlit cokoli z duchovního světa, aby to aplikovali na přirozený svět. Tento okultní princip „aktivní představivosti“ může údajně „přetvořit hmotnou hmotu na duchovní hmotu“ a naopak. Mohou tedy údajně „vytvářet své vlastní zázraky“. Letniční z Apoštolského hnutí to chápou jako praxi doktríny Name-It-Claim-It-Frame-It v charismatickém hnutí . Vizualizace a další okultní techniky jsou také součástí „terapeutických cvičení“ psychiatrie a psychologie.

Vizualizace se opírá o představu, že hmotný svět je pouhou „iluzí“, zatímco „duchovní svět“ neboli takzvaná „božsko-duchovní“ mysl člověka se stává realitou. Jak bylo řečeno, toto je také buddhistické/hinduistické/ zednářské/komunistické učení ‚Maya‘, kde ‚veškeré utrpení atd. v tomto hmotném světě je údajně ‚iluzí‘ nebo ‚ pekelným stavem mysli ‘“. 

 

Takto zduchovňují celou Bibli: „Emmanuel Swedenborg je anděl sedící v Ježíšově hrobě…

Ústředním bodem Blakeovy ‚spiritualizace‘ Bible je koncept, že „Swedenborg je anděl sedící u Ježíšova hrobu…“ To znamená, že takzvaný ‚bohočlověk‘, iluminista Swedenborg se ve skutečnosti stal ‚duchem‘; stal se bohem a stal se „hlavním andělem“ (archandělem) nebo „Rozumem:“ takzvaným „prostředníkem mezi bohem a myslí člověka“; 'Kristus' nebo 'spasitel světa!' To zní děsivě povědomě z hlediska apoštolského dogmatu. Přesto Staří apoštolové říkají, že nemají 'náčelníka;' jednali s „náčelníky“, když se v roce 1912 oddělili od hlavního apoštola Niehause a následovali Niemeyera.  

Okouzlen Swedenborgovými rouhačskými doktrínami Blake tvrdil, že při čtení Bible musí lidé „přetvořit“ Ježíšova učení a přikázání (a dokonce dobře zdokumentovaná historická fakta jako Ježíšovo vzkříšení a nanebevstoupení) do „čistého ducha“. Vizualizací celé Bible jako „ducha(nebo umístěním „síly“ jejich vlastního „inteligentního chápání“ (Platonova gnóze) nad „bezduché“ nebo „zatemněné“ přijetí Písma jako deklarované hodnoty) samotná lidská mysl údajně se ‚stává‘ duchem nebo bohem mysli ‚světlem‘. 

Blake pak 'intelektuálně vizualizoval' nebo 'spiritualizoval' celou Bibli podle následujících příkladů:

[Emmanuel] Swedenborg je anděl sedící u Ježíšova hrobu. Jeho [zednářské] spisy jsou lněné šaty složené nahoru . Nyní je nadvláda [Iluminátů] Edom, [zednářská vláda celého světa] a návrat Adama do [atlantského] ráje [uvnitř jeho mysli…]“ 

"Dobré je nebe." [Ne biblické nebe , ale „dobro“ nebo „světlo“ boha mysli, „osvícená duše“ (Nús - Intelekt), která se sama stává „duchovním rájem mysli“ nebo konečným nebeským stavem mysli .] 

"Zlo je peklo." [Potemnělý stav mysli člověka; bůh 'Demiurg;' samotné peklo nebo 'pekelný stav mysli'] 

"Člověk nemá žádné tělo odlišné od jeho duše nebo mysli." To znamená, že člověk údajně neexistuje, pokud se jeho duše nebo mysl „Temnota“ nestane duchem; bůh nazval ‚světlo‘ nebo ‚toho jednoho‘, protože „život [prý] začíná v duchu“. 

„Energie [neboli duch] je jediný život a pochází z těla, [osvícené mysli; ‚duchovní‘ duše.]“ 

„Rozumem je obvod energie. [Inteligentní poznání nebo 'Rozum' vede ke 'světlu;' bůh Monad. Rozum nebo Inteligence se tak stávají ‚zachráncem‘ nebo ‚Kristem‘ zatemněné mysli.] 

"Touha, [nebo 'přirozená' mysl, Platonův Černý kůň, který nepoužívá svůj intelektualismus,] je slabá a z těla... [Je to bůh temné duše/mysli zvaný 'Demiurg."] 

 

Každý, kdo má i jen povrchní znalosti o platonismu a zednářství, jak bylo uvedeno výše, to může identifikovat jako tajný původ starých, nových a dalších doktrín apoštolské církve.

Je nelogické a nebiblické, že „duch byl na prvním místě“, protože Adam nebyl stvořen jako duch. Byl „stvořen z prachu země“ jako skutečný člověk s duší nebo myslí jako zvířata, ale také s nadpřirozeným lidským duchem v sobě, žijícím ve fyzickém těle, protože byl stvořen k obrazu Boha, který Je Duch (1 Tes 5:23; Jan 4:21-24.) 

1 Korintským 15:46 tuto záležitost jednou provždy objasňuje:

Duchovno není na prvním místě, ale přirozené, a poté [když člověk zemře nebo při vzkříšení, když se Ježíš fyzicky vrátí,] duchovní.  

 

* * *

 

Následující učení Staré apoštolské církve se mnou vyprávěl jeden z jejích členů.  

Základem je, že člověk je dvoudílná bytost bez lidského ducha, nikoli třídílná bytost, jak je popsáno v 1. Tesalonickým 5:23. 

Suma apoštolského spasení je toto : svátosti svatého křtu, svatého (za)pečetění a svatého přijímání + zprostředkování „apoštolem“ + „přirozená“ mysl člověka, která musí být osvícena Intelektem a Rozumem, aby dospěla k poznání , že Bible musí být interpretována 'jako duch' = 'znovuzrození' nebo 'změna' fyzické mysli nebo duše v 'čistého ducha.'

Součet biblické spásy je toto : Mrtvý lidský duch a zkažená mysl lidstva + osobní víra v a přijetí Ježíšova úplného smíření místo nich = skutečné znovuzrození lidského ducha ; následuje „den za dnem“ proměna lidské mysli nebo duše prostřednictvím pravého poznání Písma a poslušnosti učení a vedení Ducha svatého Bible, (1. Tes. 5:21; Ř 2 a 3; Gal 3:10–14; Jan 1:12–13; Řím 12:1–3.) 

 

Konfrontující ‚apoštol‘ napsal : „Pokud ukřižujeme své tělesné myšlenky [tak, jak vidíme Bibli, abychom ji chápali jako duchovní ], jsme [mentálně nebo intelektuálně] znovuzrozeni ve své mysli jako duchovní lidé . Slovo se stalo tělem, aby se stalo součástí našich životů. [Vždy jsem věřil, že slabé lidstvo se musí stát součástí Ježíše, který je sám Bůh, tím, že ho přijme jako Boha, Pána a Spasitele, Jan. 1:12-13.] To znamená, že musíme ukřižovat své tělesné myšlenky, které z nás dělají ‚tělesné‘ nebo ‚přirozené‘ [mysli] lidi. [Co se stalo s hříšným stavem/postavením/místem, do kterého lidstvo upadlo v Edenu , Římanům, kapitoly 2-3?]  „Slovo se stalo tělem“ se netýká pouze Ježíše Nazaretského, ale dnes každého, kdo přijal Slovo, nebo Krista.   [Tady ve skutečnosti myslí, že sami Staří apoštolové se stali Ježíšem Nazaretským.] Tělesný člověk [nebo jeho ‚přirozená‘ mysl] nebude nebo nemůže vidět nebo pochopit duchovní věci Boží.  Tohle je to, co John. 1:1-2 znamená . Protože tělesný člověk nerozlišuje Slovo duchovně , jeho mysl se nemůže stát duchovní nebo znovuzrozená, a tak nemůže přijmout Ducha Božího. 

Odpověď: Kontext, kontext, kontext. Jak je vidět v této studii, tento muž káže přesně platonismus, Swedenborginismus a Blakenismus. Jan 1:1-3 vůbec není o znovuzrození.  Je psáno a význam je jasný: „Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. Byl na počátku u Boha. Všechno bylo stvořeno skrze Něho a bez Něho nevzniklo nic, co bylo stvořeno. V Něm byl život a život byl světlem lidí…“ To znamená, že Ježíš je Bůh, vždy byl Bůh a vždy bude Bohem, který se stal člověkem a přebýval mezi lidmi, aby přinášel Boží nadpřirozený nebo duchovní život pravým věřícím, kteří se rozhodne Ho přijmout , (Jan. 1:12-14; 3:3-5.) Židům 7:1-3 potvrdil: 

„Melchisedech, [Ježíš, jediný Prostředník a velekněz Boží], nemá otce ani matku , genealogie, nemající začátek dnů ani konec života, ale učiněný [kvůli smíření za hřích lidstva] jako [lidský] Syn Boží, [zatímco zůstal Všemohoucím Slovem Božím] a zůstává [velekněz] neustále.“ V Genesis 1:1-3 byl Ježíš Slovo Boží, které stvořilo zemi. V Janovi 1:1-3 je On Božím Slovem, které přináší jeho konečné, novozákonní vykoupení celému věřícímu lidstvu (J 3:16). Bůh vyhlásil svou  smlouvu s židovským národem,  a mluvil k Izraelitům prostřednictvím [prostředníků] proroků. Ale pod Svou věčnou Novozákonní smlouvou mluví [nebo přináší všechna zjevení, která lidé potřebují] prostřednictvím svého [posledního, prostředníka] Syna Ježíše Krista, [a všechna Jeho zjevení jsou obsažena v kontextu Písma Bible…] Ježíš je Dědic všech věcí, skrze něhož také učinil světy, [fyzické a duchovní světy,] který, jelikož je jasem Jeho slávy a výslovným obrazem Jeho osoby, [Ježíš je Bůh sám,] zastává všechny věci Slovem Své moci…“ (viz také Kol. 2:9)

 

¨ Bůh Stvořitel Ježíš přikázal, že vše se musí „rozmnožovat podle svého druhu“. To znamená, že trnový strom se nikdy nemůže „stát“ nebo změnit v palmu! Tak řekl: „To, co se zrodilo z [mysli], je tělo, [pochází z lidské duše a z této fyzické říše.] Co se rodí z Ducha, je [nadpřirozený] duch . ( Jan 3:6 ; 1. Kor. 2:11–16.)   

¨ V tomto světle Ježíš prohlásil v Janovi 3:5: „Pokud se někdo [duchovně] nenarodí z vody, [v jeho lidském duchu, ne v mysli, a to není křest vodou, ale pravda celého Písma , Slovo Boží; Sám Ježíš, Jn. 1:12-14] a Ducha [v přesvědčení a moci Ducha svatého v Písmu] nemůže vidět [ani pochopit, verš 3] ani vstoupit do [duchovního] Království Božího . Takže, přesně jak Ježíš vysvětlil v Janovi 3:3-6, fyzická mysl a lidský duch, které OAC a další apoštolové opomíjejí, jsou zcela odlišné entity. Je prostě nemožné, aby se „přirozená“ mysl stala „duchovní“ nebo aby „duchovně“ rozuměla Bibli (1. Tes. 5:23.)   

¨ „Ježíš se stal tělem“ znamená, že Ježíš (který je Bůh a samotné Slovo Boží, Jan 1:1-3; 12-14) se stal skutečným, fyzickým člověkem, aby odčinil stav nebo postavení lidstva v podobě hříchu a prokletí. , (který jsme všichni zdědili po pádu v zahradě,) ve své plné lidskosti. Tím Ježíš smířil znovuzrozené nebo osobně věřící učedníky z Písma s Bohem Otcem skrze své úplné usmíření místo nich ! (Gn 3; Jan 3:16.)   

¨ Jediný způsob, jak „přijmout Ducha svatého“, je znovu se duchovně (ne mentálně) narodit osobní a upřímnou vírou v Ježíše a jeho přijetím jako našeho Pána, Boha, Vykupitele a Krista (J 1,12- 13; Gal. 4:4-6-7; 1. Kor. 6:17-20.) Toto měl Ježíš na mysli, když dal Nikodémovi pokyn v Janovi 3:3-5: „Pokud se [váš lidský duch] nenarodí znovu z výše , [nebo v moci Ducha Svatého skrze vaši neochvějnou víru ve Mne a osobní přijetí mého úplného smíření na vašem místě, a pokud ve vás Duch svatý nebude zcela přebývat jako v chrámu Božím , 1. Kor. 6:17-20, Gal. 4:6-7, Řím. 8:9] nemůžete vidět [vnímat nebo rozumět] ani [duchovně] vstoupit do [duchovního] království Božího 

¨ Všimněte si, že Ježíš vztáhl znovuzrození lidského ducha pravých věřících (a nikoli duše nebo fyzické mysli) k Duchovnímu království Božímu „které je ve vás:“ ve vašem nejniternějším, znovuzrozeném lidském duchu nebo „srdci“, “ (Lk 17:21 KJV.  Toto není Království nebeské , Boží duchovní příbytek mimo náš fyzický svět, který musí být naším konečným a věčným cílem po smrti nebo po doslovném návratu Ježíše pro svou nevěstu, (Žd 11). :13-16; 12:22-23: Zjev. 21:9-27)   

¨ „Ukřižovat své hříšné tělo“ znamená odmítnout „přizpůsobit se“ hříšným způsobům a falešným naukám tohoto světa, ale rozhodnout se dovolit Duchu svatému (prostřednictvím skutečného poznání a v poslušnosti celého kontextu Písma), abychom „ proměnili naši mysl“ (naše duše, naše myšlenky a přesvědčení, nikoli našeho lidského ducha), abychom mohli na mentální úrovni porozumět tomu, „jaká je dokonalá Boží vůle“ pro naše životy, (kapitola Římanům 8, 12:1-3; 1 Pt. 1:13-19 ; 1 tis. 5:21)