Saturday 14 May 2022

Co skutečně znamená biblická láska agapé?

 

Co skutečně znamená biblická láska agapé?

„Agape“ je jedno z několika řeckých slov pro lásku. Když je v Bibli použito slovo „agapé“, vztahuje se to na čistou, svévolnou, obětavou lásku, která záměrně touží po nejvyšším dobru druhého.

  • Alyssa Roat přispívající spisovatelka
  • 20. prosince 2019
Co v Bibli skutečně znamená láska agapé?

"Miluji čokoládu," říkáme, a "miluji tě." Je zřejmé, že láska, kterou chováme k drahému druhému, oblíbenému jídlu a příteli, jsou různé (doufejme). Anglický jazyk se však k těmto rozdílům nehodí.

Řecký jazyk použitý v Bibli však tyto rozdíly dělá. I když jsou různá řecká slova pro lásku ve většině případů přeložena do stejného anglického slova, pro řecky mluvící čtenáře měla různé významy. 

Toto rozlišování nám může být užitečné při přemýšlení o tom, co láska znamená, zvláště při diskusi o nejvyšší formě lásky, lásce agapé .

Druhy lásky

CS Lewis identifikoval čtyři druhy lásky v Bibli v řečtině. Ačkoli zdroje jako Psychology Today  identifikují sedm typů řeckých slov pro lásku, zaměříme se na čtyři nejčastěji identifikovaná.

Storge

Storge by se také dalo nazvat náklonností nebo rodinnou láskou. Toto slovo se ve skutečnosti v Bibli nepoužívá, ale ten koncept tam je. Storge  je založen na známosti. Člověk bude milovat svou rodinu bez ohledu na to, zda jsou to lidé, ke kterým by to jinak přitahovalo; členové rodiny často nemají nic společného kromě známosti a krve.

Storge  je pohodlná náklonnost, kterou lze považovat za samozřejmost, ale může být také velmi silná.

Eros 

Eros je romantická láska . Eros  také není slovo, které se objevuje v Bibli, i když hraje hlavní roli v mnoha starozákonních problémech. Eros  zahrnuje sexuální a romantickou lásku a je kořenovým slovem anglického „erotika“. Milenci jsou často zcela zaujatí jeden druhým, naplněni erosem

Eros  je často spojován se sexuální touhou a chtíčem, ale může být také dobrou věcí v manželském vztahu, když je doprovázen a podporován jinými druhy lásky.

Philia

Philia  je přátelská láska. Toto slovo se používá v Bibli. Jak napsal CS Lewis ve své knize Čtyři lásky: „Přátelství se starověkým zdálo nejšťastnější a nejlidštější ze všech lásek. Philia  vzniká spojením podobných zájmů. Zatímco milenci jsou oba zaměstnáni jeden druhým, přátelé jsou oba zaměstnáni stejnými věcmi. Přátelé se o sebe samozřejmě starají, ale jsou to podobné zájmy, které je k sobě přitahují. „Filie“ je opakem „fobie“, doslovně to znamená, že ti, kdo prožívají filii  , jsou k sobě přitahováni. 

Filia  je v moderní kultuře často přehlížena, ale v Bibli je nabádána. V Římanům 12:10 Pavel nabádá věřící, aby si byli navzájem oddaní v bratrské filii. Philia  může být také silně spojena s agapé  . V Janovi 15:13 Ježíš řekl, že není větší agapé  než položit život za své přátele.

Agapé

Agape  by se dalo definovat jako charita. V dnešní době však často chápeme charitu jako rozdávání peněz nebo věcí, což zdaleka nezahrnuje vše, o čem agapé  je. Agapé láska se nezajímá o vlastní já a zajímá se o největší dobro druhého. Agape se nerodí jen z emocí, pocitů, známosti nebo přitažlivosti, ale z vůle a jako volba. Agape vyžaduje věrnost, odhodlání a oběti, aniž by za to něco očekávala.

To je typ lásky, o kterém Bible nejvíce mluví. Nový zákon odkazuje na agapé  více než 200krát .

Co znamená Agape v Bibli

Pro Řeky znamenalo správné agapé  všeobecnou empatii nebo milující laskavost pro všechny lidi. Ačkoli se v Bibli od křesťanů skutečně očekává, že se budou starat o všechny ve jménu Krista, křesťanství to udělalo o krok dále. Bibličtí pisatelé používali Boha jako standard pro pravé agapé

Láska agapé  je v Bibli láska, která pochází od Boha. Boží láska není sentimentální; je to součást Jeho charakteru. Bůh miluje z výlevu toho, kým je. Jak uvádí 1. Jana 4:8 , „Bůh je láska [ agapos ]“, což znamená, že je zdrojem lásky agapé . Jeho láska je nezasloužená, milostivá a obětavá.

Máme milovat Boha a druhé láskou agapé  . Agapé  je volba, záměrná snaha o nejvyšší dobro druhého a projevuje se činy. Bůh stanovil měřítko pro lásku agapé  tím, že poslal Ježíše, aby za nás zemřel, když jsme byli ještě hříšníci.

 Příklady lásky agapé

Jak bylo uvedeno, Nový zákon odkazuje na agapé  více než 200krát. 

Matouš 22:37-39 , také známý jako „Největší přikázání“, nás instruuje, abychom agapao  Boha a naše bližní, zatímco Matouš 5: 43-46 nás instruuje, abychom dokonce agapao  naše nepřátele.

Člověk však může také agapé nebo z celého srdce milovat špatné věci. 1 Jan 2:15 varuje věřící, aby nemilovali věci světa.

1. Korintským 13 uvádí seznam věcí, které definují agapé

Láska je trpělivá, láska je laskavá . Nezávidí , nechlubí se, není pyšný . Nezneuctívá ostatní, nehledá sám sebe, nedá se snadno rozzlobit, nevede žádné záznamy o křivdách. Láska si nelibuje ve zlu, ale raduje se z pravdy. Vždy chrání, vždy důvěřuje, vždy doufá, vždy vytrvá ( 1. Korintským 13:4-7 ).

Ačkoli agapé může být doprovázeno jinými druhy lásky, agapé není jen pocit, ale volba.

Co  pro nás Agapé znamená

Agapé  láska k nám v našem hříšném stavu nepřichází přirozeně. Je to však pro Boha přirozené a je jeho nedílnou součástí. Tím, že se k Němu přiblížíme a zažijeme Jeho lásku, jsme schopni začít chápat, co tato skutečná láska znamená. Pouze skrze Něho můžeme projevit a zažít lásku agapé  .

©iStock/Getty Images Plus/kevron2001

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.