Monday 3 July 2023

Výskyty a význam slova "naplnil" v apoštolských listech

Římanům 13:8 "Nikomu nedlužte nic, než abyste se navzájem milovali; neboť ten, kdo miluje druhého, naplnil Zákon."

Římanům 15:19 "v moci divů a zázraků, v moci Božího Ducha, takže jsem od Jeruzaléma a okolo až k Illyrii všechno naplnil Kristovým evangeliem."

Efezským 4:10 "Ten, který sestoupil, je také Ten, který vystoupil vysoko nad všechna nebesa, aby naplnil všechno.) Koloským 1:25  Jejím jsem se stal služebníkem, vzhledem ke správcovství, jež mi bylo pro vás dáno od Boha, abych naplnil Boží slovo - "

2 Tesalonickým 1:11 "Proto se také za vás stále modlíme, aby vás náš Bůh uznal za hodné tohoto povolání a mocně naplnil každý dobrotivý záměr i každý skutek víry,"

Zjevení Janovo 8:5 "Anděl pak vzal tu kadidelnici, naplnil ji ohněm z oltáře a shodil ji na zem. Tehdy nastaly hlasy, hromobití, blýskání a zemětřesení,"

Odkazy na biblehub.com

Odkazy na vybrané verše ve formátu podle vzoru jsou následující:

  1. Římanům 13:8 - Odkaz
  2. Římanům 15:19 - Odkaz
  3. Efezským 4:10 - Odkaz
  4. Koloským 1:25 - Odkaz
  5. 2 Tesalonickým 1:11 - Odkaz
  6. Zjevení Janovo 8:5 - Odkaz

Kliknutím na příslušný odkaz se dostanete na stránku s vybraným veršem na Bible Hub, kde si jej můžete přečíst.

Tabulka se slovíčky

Zde je tabulka s informacemi o řeckých slovech pro "naplnil" v uvedených verších:

VeršŘecké slovoMorfologieČasTvarAktivní / Pasivní
Římanům 13:8πεπλήρωκενindikativAoristPerfekt
Aktiv
Římanům 15:19πεπληρωκέναιInfinitivPřítomný-Aktiv
Efezským 4:10πληρώσῃA. subjunctive
Aorist-Aktiv
Koloským 1:25πληρῶσαιA. aktivníAoristInfinitivAktiv
2 Tesalonickým 1:11πληρώσῃA. subjunctive
Aorist-
Aktiv
Zjevení Janovo 8:5ἐγέμισενA. aktivníAoristIndikativAktiv
 
Analýza výskytů a významu slova "naplnil" v jednotlivých verších spolu s vysvětlením kontextu a morfologie:
  1. Římanům 13,8 - Ve verši se používá sloveso "πεπλήρωκεν" (peplērōken) v indikativu aoristu aktivního. Slovo "naplnil" zde vyjadřuje, že ten, kdo miluje druhého, splnil nebo dokončil zákon, což se vztahuje k přikázání lásky k bližnímu, které se shoduje s Božím zákonem.

  2. Římanům 15,19 - Zde je použito infinitivní sloveso "πεπληρωκέναι" (peplērōkenai) v přítomném čase aktivním. Slovo "naplnil" zde znamená, že apoštol Pavel naplnil Kristovo evangelium tím, že přinesl Boží moc a divy do různých oblastí, od Jeruzaléma až po Illyrii.

  3. Efezským 4,10 - V tomto verši se vyskytuje sloveso "πληρώσῃ" (plērōsē) v aoristu subjunktivu aktivního. Slovo "naplnil" zde vyjadřuje úlohu Ježíše Krista, který sestoupil i vystoupil, aby naplnil všechno a dosáhl plnosti. Morfologie subjunktivu v tomto kontextu vyjadřuje možnost nebo žádost o naplnění.

  4. Koloským 1,25 - V tomto verši je použito sloveso "πληρῶσαι" (plērōsai) v aoristu aktivním. Slovo "naplnil" zde se odkazuje na apoštolskou službu Pavla, který byl pověřen správou Božího slova. Jeho úkolem bylo naplnit Boží slovo tím, že jej hlásal a šířil.

  5. 2 Tesalonickým 1,11 - Zde se používá sloveso "πληρώσῃ" (plērōsē) v subjunktivu aoristu aktivním. Slovo "naplnil" zde znamená, že Bůh má mocně naplnit každý dobrý záměr a skutek víry u věřících. Subjunktiv v tomto verši vyjadřuje žádost nebo přání, že by Bůh vykonal toto naplnění.

  6. Zjevení Janovo 8,5 - Zde se vyskytuje sloveso "ἐγέμισεν" (egemisen) v aoristu aktivním. Slovo "naplnil" zde se vztahuje k andělu, který naplnil kadidelnici ohněm z oltáře a shodil ji na zem, což způsobilo různé jevy jako hlasy, hromobití, blýskání a zemětřesení.

Morfologie slovíčka "naplnit" se mění podle času a způsobu. Aorist vyjadřuje dokonanou minulost, přítomný čas vyjadřuje současnou činnost, a subjunktiv může vyjadřovat možnost, žádost nebo přání. Každý čas a způsob přináší specifický význam a odkazuje na určité okamžiky nebo postupy naplnění v daném kontextu.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.