Friday 23 June 2023

Byl Charles Garison Finney pelagianista?

Četl jsem od něho jednu jeho práci ve které mi toto přesně takto připadalo. Akorád s termínem pelagianista jsem nebyl seznámen. Já tomu prostě říkám legalismus nebo ospravedlňování na základě skutků. Rád bych v budoucnu prozkoumal jedno z jeho děl, abych se na to podíval hlouběji. C. G. Finny mimořádně ovlivnil nejen Hnutí svatosti, ale například také Svobodné baptisty a řadu dalších denominací hlásajících se k modernismu. Samozřejmě to časem přerostlo v pentekostalismus.

Pelagianismus je hereze spočívající v přeceňování lidské vůle a zpochybňování Boží milosti. Mezi hlavní aspekty Finneyho učení, které byly považovány za kontroverzní, patří:

  1. Důraz na lidskou vůli: Finney zdůrazňoval aktivní roli lidské vůle při spáse a tvrdil, že člověk má schopnost rozhodnout se pro Boha nebo proti němu nezávisle na Boží milosti. To bylo považováno za přehnané zvýrazňování lidské schopnosti a podcenění Božího působení.

  2. Perfekcionismus: Finney učil, že člověk může dosáhnout dokonalosti a žít bez hříchu tím, že se bude aktivně soustředit na svou osobní svatost a duchovní růst. Toto učení bylo považováno za příliš optimistické a nedostatečně zohledňující biblickou nauku o hříchu a lidské nedokonalosti.

  3. Spása jako výsledek lidských snah: Finney přikládal velký význam lidským aktivitám, jako je víra, kajícnost a rozhodnutí pro Krista, jako podmínky pro dosažení spásy. To bylo považováno za příliš právnický a závislý na lidských výkonech.

Je důležité si uvědomit, že tyto aspekty Finneyho učení byly předmětem debat a kritiky v křesťanském světě. Názory na jeho učení se různí a není jednotný souhlas ohledně toho, zda jeho názory byly skutečně pelagianistické nebo zda byly pouze nesprávně interpretovány. Je vždy nejlepší se sám seznámit s Finneyho spisy a jeho argumentací, abyste měl kompletnější přehled o jeho teologii.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.