Sunday 25 June 2023

Kde v bibli Ježíš nebo apoštolové usvědčovali lidi z hříchu?

Místa v bibli kde Ježíš nebo apoštolové usvědčovali lidi z hříchu:

  1. Jan 4:16-18 - Česká ekumenická bible

    • V této pasáži Ježíš hovoří s ženou ze Samaří a usvědčuje ji z toho, že má pět manželů a ten, s nímž nyní žije, není jejím manželem. Tímto ukazuje na její promiskuitní životní styl a nesprávné vztahy.
  2. Jan 4:22 - Česká ekumenická bible

    • V téže pasáži Ježíš hovoří o modlitbě a říká, že Samaritáni uctívají to, co neznají, zatímco spása je z Židů. Tímto poukazuje na jejich nesprávné náboženské chování a namodlářství.
  3. Matouš 9:10-13 - Česká ekumenická bible

    • V této pasáži Ježíš usvědčuje farizeje a učitele Zákona z hříchu, když se setkává s nevěřícími a hříšnými lidmi, jako je celník Matouš. Oni se domnívají, že jsou spravedliví a nepotřebují pokání, ale Ježíš jim ukazuje, že přišel právě pro hříšníky a pro ty, kteří potřebují obrácení.
  4. Lukáš 19:1-10 - Česká ekumenická bible

    • Zde Ježíš usvědčuje Zakea, boháče a vedoucího mýtného úřadu, z jeho hříšného života. Ježíš ho vyzývá k pokání a otevření svého srdce pro spásu.
  5. Jan 8:1-11 - Česká ekumenická bible

    • V této pasáži Ježíš usvědčuje ženu, která byla přistižena při cizoložství. Přestože zde nejsou uvedena konkrétní jména, Ježíš jasně ukazuje na její hřích a přesto ji milosrdně osvobozuje a nabádá k odpuštění a novému životu.

Pro listy apoštolů uvádím několik obecných odkazů, neboť není uvedeno, na které konkrétní lidi v církvi se vztahují:

  1. Římanům 3:9-20 - Česká ekumenická bible

    • V tomto textu Pavel ukazuje na hříšnost a nedokonalost lidí jako celku, včetně židů i pohanů. Poukazuje na jejich potřebu Božího odpuštění a vykoupení skrze víru v Ježíše Krista.
  2. 1. Janova 1:8-10 - Česká ekumenická bible

    • Zde Jan vyzývá křesťany k upřímnému vyznání svých hříchů a uvědomění si své nedokonalosti. Poukazuje na důležitost pokání a přijetí Božího odpuštění pro očištění od každého hříchu.
  3. 1. Petrova 2:11-12 - Česká ekumenická bible

    • V této pasáži Petr nabádá křesťany, aby se zdržovali tělesných vášní a hříšného chování. Měli se tak chovat před nevěřícími, aby jejich dobré skutky svědčily o Boží milosti a proměně jejich života.

Dále apoštol Petr psal konkrétně o některých hříších a hříšnících do Korintské církve:

  1. 1. Korintským 5:1-5 - Česká ekumenická bible
    • V této pasáži apoštol Pavel usvědčuje člena korintské církve, který se provinil v incestním vztahu s otcovou manželkou. Pavel vyzývá církev, aby takového člověka vyloučila z jejich společenství, aby byl jeho hřích odstraněn.
  2. 1. Korintským 6:9-11 - Česká ekumenická bible
    • V téže epizodě apoštol Pavel vypočítává různé hříchy, mezi nimiž zmiňuje i smilstvo a nevěrnost. Upozorňuje, že ti, kteří se oddávají takovým praktikám, nebudou dědit Boží království. Nicméně Pavel také připomíná, že někteří z nich byli proměněni a očištěni skrze víru v Ježíše Krista.
Odkazy v knize Janova Zjevení, kde Syn Boží upozorňuje na konkrétní hříchy jednotlivých církví. Ačkoliv zde nejsou uvedeni jednotlivci, adresátem jsou konkrétní církevní komunity.
  1. Zjevení 2:4-5 - Česká ekumenická bible

    • Ježíš se obrací na církev v Efezu a upozorňuje ji, že opustila svou první lásku. Vyzývá ji, aby se vrátila k prvním skutkům a obnovila svou lásku k Bohu.
  2. Zjevení 2:14-16 - Česká ekumenická bible

    • Ježíš mluví k církvi v Pergamu, která měla některé členy, kteří se drželi učení Báláma, který vyučoval Izraelce, jak se skrze smilstvo a modloslužbu dopustit hříchu. Ježíš vyzývá tuto církev, aby se odvrátila od takových praktik.
  3. Zjevení 3:15-17 - Česká ekumenická bible

    • Ježíš se obrací na církev ve Smyrně a upozorňuje ji, že je pouze zdánlivě bohatá, zatímco ve skutečnosti je chudá, bída a pronásledování ji postihují. Vyzývá ji, aby se nenechala ovlivňovat těmito vnějšími okolnostmi a zachovala věrnost až do smrti.

 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.