Tuesday 20 June 2023

Darbyho pozitivní přínos pro fundamentalismus

Jakkoliv můj osobní názor na Johna Nelsona Darbyho je, že byl heretik (kvůli nepodloženým teoriím v rámci dispenzacionismu a premilenialismu), něco pozitivního se na něm přeci jen našlo.

v článku se objevuje několik zajímavých a méně známých faktů o Johnu Nelsonovi Darbym:

  1. Darbyho vliv na fundamentalismus: Článek zdůrazňuje, že Darby byl významnou postavou, která ovlivnila vývoj fundamentalistického hnutí. Mnozí významní fundamentalističtí vůdci otevřeně uznávali Darbyho vliv na jejich teologii a praxi.

  2. Darbyho vztah k Bibli: Darby pevně věřil v inspiraci a neomylnost Bible. V článku se zmiňuje jeho pevné přesvědčení, že Bible je Božím slovem a absolutně autoritativní, a to i v situacích, kdy se její autorita stávala zpochybňována.

  3. Darbyho pohled na Krista: Darbyho učení kladlo důraz na božství a panenství Ježíše Krista. Zdůrazňoval, že Ježíš je skutečným Bohem a že jeho božskost je zjevná ve Svatém písmu. Darby považoval znalost a víru v Krista za klíčové pro osobní vztah s Bohem.

  4. Darbyho pohled na druhý příchod Krista: Darbyho naděje spočívala v druhém příchodu Krista. Věřil, že při Kristově návratu budou věřící odneseni do slávy s Ním a stanou se nevěstou, manželkou Beránka. Jeho učení o druhém příchodu Krista a naději církve v něm mělo značný vliv na dispensacionalismus a eschatologické učení mnoha křesťanských hnutí.

Tyto aspekty Darbyho života a učení jsou často opomíjeny v obecných pojednáních o fundamentalismu a dispensacionalismu, ale představují důležité prvky jeho dědictví a vlivu na křesťanskou teologii.

Další pozitivní přínosy:

  1. Darbyho pohled na Písmo: Darby nejen věřil v inspiraci a neomylnost Bible, ale také zdůrazňoval důležitost doslovného výkladu Písma. Byl přesvědčen, že každé slovo a každá část Bible má význam a že je třeba brát Písmo doslovně a interpretovat ho podle jeho doslovného smyslu.

  2. Darbyho přístup k církvi: Darby se kriticky stavěl ke stavu tradičních církví své doby. Jeho negativní postoj k hierarchickým organizacím církve a prosazování principů bratrského společenství a oddělení od světského systému však vedl k sektářství (například vznik Exkluzivních bratrů). Darbyho teologie dávala důraz na autonomii místních sborů a rovnost všech věřících před Bohem.

  3. Darbyho angažovanost v misiích: Darby byl vášnivým zastáncem misií a sám se angažoval v jejich podpoře a organizaci. Věřil, že misie jsou důležitou součástí Božího plánu pro záchranu lidstva a šíření evangelia.

  4. Darbyho význam v britském křesťanství: Darby byl významnou postavou britského křesťanství 19. století. Jeho učení a služba měly značný vliv na mnoho křesťanských vůdců a skupin v Británii, včetně významných osobností jako byli George Müller (byl součástí hnutí).

  5. Darbyho teologický vliv v USA: Darbyho učení proniklo také do Spojených států, kde mělo významný dopad na americké křesťanské hnutí. Především prostřednictvím Scofield Reference Bible se dispensacionalismus a darbyská teologie staly populárními mezi americkými evangelikály.

 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.