Wednesday 21 June 2023

Stanové evangelizace z počátku 20. století: Evangelista Billy Sunday

 Tento článek se zaměřuje na Billyho Sundaye, proslulého kazatele a evangelistu z počátku 20. století, a jeho způsob sdělování Božího poselství prostřednictvím obnovovacích setkání a stanových shromáždění. Po kazatelské části Billy Sunday zval lidi, aby se vydali na cestu posypanou pilinami. Tímto vyzýval, aby přišli na pódium, klekli si a obnovili svůj vztah s Bohem. Někteří lidé by šli po uličce pokryté pilinami směrem k pódiu, klekli si a prosili Boha, aby je zachránil. Tento postoj se nazývá spása skrze skutky. Tito lidé nedůvěřovali dokonanému dílu Ježíše Krista na kříži pro svou spásu. Prosili Boha, aby byli hodni nebe, jako by existovalo něco, co by mohli udělat pro získání věčného života. Takové jednání je však zavádějící, protože spása je dar. Když Ježíš Kristus zemřel na kříži, zaplatil dluh hříchu celého světa. Všichni, kdo uvěří, že Ježíš zaplatil za všechny hříchy, zdědí věčný život. Ti, kteří poslouchají kazatele jako Billy Sunday, jsou v omylu, když věří, že musí svou spásu vydobýt skrze své vlastní činy. Prosba Boha o odpuštění a snaha o získání jeho přízně jsou jako ptát se, co mohou udělat, aby byli spaseni. Nicméně spása není závislá na naší prosbě. Ježíš Kristus již projevil svou milost a slitování. Stačí, když věříme, že ho máme. Není potřeba, abychom si svou spásu s Bohem vyřešili sami. Není to o dosažení osobního setkání s Bohem nebo o meditaci nad naší spásou. Všimněte si, že v těchto přístupech je použito slovo "práce". Ale my sami nemůžeme Bohu nic dát. Poslušnost je důležitá pro naše požehnání a odměnu, ale ne pro naši spásu. Kdyby naše spása závisela na prosbě Boha, jak bychom mohli být jisti, že jsme spaseni? Kolik prosby by bylo dostatečné? Jak bychom věděli, že nám Bůh přiznal vstup do nebe? Totéž platí pro hřích a dobré skutky. Žádný počet dobrých skutků nemůže zachránit člověka. Neexistuje ani žádný hřích, který by mohl člověka připravit o spásu. Jedinou cestou k věčnému životu je věřit, že Ježíš Kristus zemřel za naše hříchy - minulé, současné i budoucí. Ježíš Kristus, který byl Bohem, přišel na tuto zemi s jediným účelem: zachránit celé lidstvo z pekla. Když v to prostě uvěříme, jsme okamžitě spaseni a získáváme věčný život.

Zdroj: Salvationblogger.com  

1. Korintským 15:1-4

"Bratři, oznámím vám evangelium, které jsem vám hlásal, a které jste také přijali a ve kterém stojíte, skrze které jste také spaseni, jestliže si zachováte, co jsem vám hlásal, ledaže jste uvěřili marně. Neboť jsem vám nejdříve předal, co jsem také přijal, že Kristus umřel za naše hříchy podle Písem, a že byl pohřben a že vstal z mrtvých třetího dne podle Písem."

Efezským 2:8-9

"Neboť milostí jste spaseni skrze víru; a to není z vás, je to dar Boží, ne z činů, aby se nikdo nechlubil."

Titovi 3:5

"Ne ze skutků spravedlnosti, které jsme činili, ale podle svého slitování nás zachránil umytím znovuzrození a obnovením Ducha svatého."

 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.