Friday 23 June 2023

John Wesley: Druhý příchod Ježíše Krista (postmilenianismus)

Slovo úvodem

"Křesťanství" je plné obrovského množství různých směrů, ale já jako autor této stránky a článků na nich umístěných a jako autor Youtube kanálu Agapé, věřím jen v jedno pravé a původní křesťanské učení, které učil Ježíš a první apoštolové včetně apoštola Pavla (nevěřím ani v žádné další apoštoly). Apoštolové Pavel (list Galatským) a Petr (2. list Petrův 2. kapitola) se vyjádřili k tomu, že je jen jedno učení a od heretiků se máme oddělovat, tím že budou vyobcováni z církve. Jak se ale vyznat v tom ohromném množství denominací a církví, abychom nepřijali bludy a nebyly započítány mezi ty proklaté? Původně jsem byl pentekostální, neocharismatický křesťan, původně uvěřivší ve Slově života a následně jsem se dostal do Apoštolské církve. Byl jsem přímo v centru těch strašných herezí a šílenství, protože to pouštěli dovnitř církve přímo z Amerických (neo?)-charismatických kruhů. Po odchodu jsem se dostal zase do jiné odnože AC a pak definitivní odchod a nové nalezení Cesty skrze jeho Slovo to jediné přesné a pravé v původních jazycích zapsané. A od té doby sleduju a studuju jak se vyvíjeli různé hereze a sekty nejen u nás. Snažím se porozumět původu herezí a sekt a vše mě zatím vedlo na stopu pocházející z USA. Jakkoliv můj začátek je hodně subjektivní, články se pokusím sestavit, aby byly co nejvíce objektivnější, ale hnutí víry zde propagovat nechci, nechci zde propagovat ani hnutí svatosti a pentekostalismus, ovšem chci se podívat na to jak to všechno vlastně vzniklo. Pro to jsem narazil na jedinečnou stránku, která asi bude plná herezí, ale na druhou stranu autor se snaží mapovat historické fakta - písemné záznamy, která jen vyhodnocuje jinak než já. Na stránce se píše:

Služba Pravého Evangelia

"Všechny soubory CHARLESe G. FINNEYa jsou certifikovány jako odpovídající původnímu textu a mohou být spolehlivě použity pro autentičnost a odborný výzkum. Ministerstvo Pravého evangelia."

Nicméně:  postup při přípravě článku bude následující - nejprve budu kopírovat nadpisy a připravovat text a pak teprve dodám zdroje. Dnes je pátek a snad to bude do víkendu hotovo.

Byl Wesley premilenianista nebo postmilenialista?

V tomto článku uvedu jen fakta.

Za života Johna Wesleyho premilenialismus nebyl běžný názor v rámci církevního prostředí. Premilenialismus se začal více prosazovat a stával se populárnějším až v průběhu 19. století, zejména díky vlivu Johna Nelsona Darbyho a jeho dispensacionalistického učení. Během Wesleyho života převažoval spíše postmillenialismus, který věří v postupné zlepšování společnosti a šíření evangelia jako předpokladu pro příchod Ježíše Krista na konci věků.

John Wesleyho názory na Druhý Kristův příchod byly poněkud komplexní a často se vyvíjely během jeho života. Nicméně lze říci, že se držel určitých základních principů.

Wesley věřil v dosažitelnost osobní svatosti a posvěcení v tomto životě, což bylo pro něj důležitým aspektem křesťanského života. Zároveň věřil, že Boží království bude postupně růst a rozšiřovat se na zemi skrze evangelizaci a působení Ducha Svatého. Tímto způsobem Wesley vyznával spíše postmillennialistickou eschatologii, která vidí Druhý příchod Krista jako naplnění Božího království na zemi.

Existují však různé interpretace Wesleyho názorů ohledně přesného časování a podrobností Druhého příchodu. Někteří tvrdí, že se během svého života vyvíjel od premillennialismu směrem k postmillennialismu, zatímco jiní poukazují na jeho některé výroky, které by mohly naznačovat představu o premileniálním scénáři.

Je důležité zdůraznit, že Wesleyho teologické dílo zahrnuje širokou škálu témat a jeho názory na eschatologii nebyly tak důkladně rozpracovány jako jiné oblasti. Jeho hlavním důrazem byla spása a posvěcení jednotlivce a praktický křesťanský život.

Celkově řečeno, i když lze u Wesleyho najít různé názory ohledně Druhého příchodu, zdá se, že byl převážně nakloněn postmillennialismu a víře v postupný růst Božího království na zemi.

Doporučuji pokračovat čtením hlavního článku:

John Wesley a premilenialismus: Odhalení historických kořenů

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.