Friday 30 June 2023

Plural musculine forms in hebrew - Tvorba mužské koncovky množného čísla

Plural musculine forms in hebrew

In Biblical Hebrew, there are three primary types of plural endings for masculine nouns: regular plural, dual plural, and plural of majesty. Here are the details of each type:

  1. Regular Plural: The regular plural form is used to indicate a quantity of more than two. The plural endings can vary depending on the noun's root letters and its specific grammatical pattern. Some common plural endings for masculine nouns include:

    • אִים (-im): This is the most common plural ending for masculine nouns in Biblical Hebrew. For example, סֵפֶר (sefer, book) becomes סְפָרִים (sefarim, books).
    • יִם (-im): This plural ending is also common for masculine nouns. For example, עִיר (ir, city) becomes עָרִים (arim, cities).
  2. Dual Plural: The dual plural form is used to indicate a quantity of two. It has its own specific endings that are different from the regular plural. The dual endings for masculine nouns include:

    • יַ֫יִם (-ayim): This dual ending is commonly used for masculine nouns. For example, יָד (yad, hand) becomes יָדַ֫יִם (yadayim, two hands).
    • יֵ֫יִם (-eyim): This dual ending is less common but still occurs in some masculine nouns. For example, אֹזֶן (ozen, ear) becomes אֹזֵ֫נַיִם (oznayim, two ears).
  3. Plural of Majesty: The plural of majesty, also known as the pluralis excellentiae, is used to indicate honor, respect, or the greatness of a singular subject. It is typically used with nouns referring to God or with royal titles. The plural of majesty in Hebrew often takes the form of a regular plural ending, even when referring to a singular entity. For example, אֱלֹהִים (Elohim, God) is a plural form used for the singular God.

Examples of dual

In Biblical Hebrew, the dual plural form is used to refer to two of something. Here are the examples you requested:

  1. Eyes: עֵינַ֫יִם (ayinayim) Example: שְׁנֵי עֵינַ֫יִם (shnayim ayinayim) - "two eyes"

  2. Ears: אָזְנַ֫יִם (oznayim) Example: שְׁנֵי אָזְנַ֫יִם (shnayim oznayim) - "two ears"

  3. Hands: יָדַ֫יִם (yadayim) Example: שְׁנֵי יָדַ֫יִם (shnayim yadayim) - "two hands"

  4. Legs: רַגְלַ֫יִם (raglayim) Example: שְׁנֵי רַגְלַ֫יִם (shnayim raglayim) - "two legs"

  5. Feet: רַגְלַ֫יִם (raglayim) (same form as "legs") Example: שְׁנֵי רַגְלַ֫יִם (shnayim raglayim) - "two feet"

Tvorba mužské koncovky množného čísla

V biblické hebrejštině existují tři hlavní typy množného čísla pro mužská podstatná jména: běžné množné číslo, dvojné množné číslo a množné číslo vznešenosti. Zde jsou podrobnosti k jednotlivým typům:

Běžné množné číslo

Běžné množné číslo se používá pro vyjádření počtu většího než dva. Koncovky množného čísla se mohou lišit v závislosti na kořeni podstatného jména a jeho specifickém gramatickém vzoru. Některé běžné koncovky množného čísla pro mužská podstatná jména zahrnují:

  • אִים (-ím): Toto je nejčastější koncovka množného čísla pro mužská podstatná jména v biblické hebrejštině. Například סֵפֶר (sefer, kniha) se změní na סְפָרִים (sefarim, knihy).
  • יִם (-ím): Tato koncovka množného čísla je také běžná pro mužská podstatná jména. Například עִיר (ír, město) se změní na עָרִים (arim, města).

Dvojné množné číslo

Dvojné množné číslo se používá pro vyjádření počtu dvou. Má své vlastní specifické koncovky, které se liší od koncovek běžného množného čísla. Koncovky dvojného množného čísla pro mužská podstatná jména zahrnují:

  • יַ֫יִם (-ajim): Tato koncovka dvojného množného čísla se často používá u mužských podstatných jmen. Například יָד (jád, ruka) se změní na יָדַ֫יִם (jádajim, dvě ruce).
  • יֵ֫יִם (-ejim): Tato koncovka dvojného množného čísla je méně častá, ale vyskytuje se u některých mužských podstatných jmen. Například אֹזֶן (ozen, ucho) se změní na אֹזֵ֫נַיִם (oznajim, dvě uši).

Množné číslo vznešenosti

Množné číslo vznešenosti, také známé jako pluralis excellentiae, se používá k vyjádření úcty, respektu nebo velikosti jedinečného subjektu. Obvykle se používá u podstatných jmen odkazujících na Boha nebo u královských titulů. Množné číslo vznešenosti v hebrejštině často přijímá formu běžného množného čísla, i když se odkazuje na jednotlivou entitu. Například אֱלֹהִים (Elohim, Bůh) je množné číslo používané pro jednotlivého Boha.

Je třeba poznamenat, že množné tvary v biblické hebrejštině mohou mít různé nepravidelnosti, výjimky a vzory specifické pro jednotlivá podstatná jména. Pro konkrétní podstatná jména je vhodné konzultovat hebrejský slovník nebo gramatický zdroj.

Příklady dvojného pluralu (tzv. dual)

Oči: עֵינַ֫יִם (ajnajím)

Příklad: שְׁנֵי עֵינַ֫יִם (šnéj ejnajím) - "dvě oči"

Uši: אָזְנַ֫יִם (oznajím) 

Příklad: שְׁנֵי אָזְנַ֫יִם (šnéj oznajím) - "dvě uši"

Ruce: יָדַ֫יִם (jadajím) 

Příklad: שְׁנֵי יָדַ֫יִם (šnéj jadajím) - "dvě ruce"

Nohy: רַגְלַ֫יִם (raglayim)

Příklad: שְׁנֵי רַגְלַ֫יִם (šnéj raglajím) - "dvě nohy" 

Chodidla: רַגְלַ֫יִם (raglajim) (stejný tvar jako "nohy")

Příklad: שְׁנֵי רַגְלַ֫יִם (šnéj raglajím) - "dvě chodidla"

Pozn. není nutné vždy psát dvě uši, pokud ty uši nejsou ušezané uši nepřátel.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.